perjantai 30. lokakuuta 2015

Fels is totally busted (World Cup Update)

World Cup -alkusarjassani pelaava Bernhard Fels (2230) voisi jo hyvällä omalla tunnolla lopettaa epätoivoisen rimpuilun Mannisarmeijaa vastaan. Pelillä oli ilmeisesti jonkin verran avausteoreettista merkitystä, koska GM Genna Sosonko aikoi julkaista sen heti seuraavassa New in Chess Yearbook -numerossa (117). Peli osoittaa ko. variaation pääjatkon pelikelvottomaksi. Vastustajani ilmeisesti luotti sokeasti Houdini 4:n arvioihin. Houdini löytää välillä todella nopeasti erittäin vahvoja siirtoja, mutta sen asema-arvioille ei voi laittaa liiaksi painoarvoa. Tänään huomasin yhden bugin myös uusimmassa Stockfish -versiossa, mutta ei siitä sen enempää. :-)














Pelin kulku videolla.

Buchmann heitti pyyhkeen kehään

Event "WS/H/502"
Site "ICCF"
Date "2015.7.26"

White "Buchmann, Hans-Peter"
Black "Manninen, Anssi"
Result "0-1"

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 g6!? (5...a6!) 
6.Bb5+ Nbd7 7.Bg5 Bg7 8.Qd2 h6 9.Bxf6 Bxf6 10.O-O-O a6
11.Be2 Nb6 12.a4? Bd7 13.a5 Na4 14.Nd5? Bg7 15.h4 O-O
16.h5 g5 17.Rhe1 e6 18.Ne3 b6 19.Nc4 d5 20.exd5 exd5
21.Nxb6 Nxb6 22.axb6 Qxb6 23.Kb1 Bf5 0-1

Mannisarmeija siirtyi odotetusti promoturnauksen johtoon. Lohikäärme tuottanut 2,5/3 eli Black is OK in Dragon! :-)

tiistai 27. lokakuuta 2015

Mannisarmeija hirveässä iskussa!

Pikapelit meni tänään taas todella hyvin. Voittoja heilahteli liukuhihnalta! Luukkonen will be crushed like a bug @ Raahe :-)

Viimeisin voitto tältä päivältä:

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 Bb4+ 4.Nbd2 b6 5.a3 Bxd2+ 6.Qxd2 Bb7 7.e3 O-O 8.Be2 Ne4 9.Qc2 f5 10.O-O d6 11.b4 Rf6 (11...Nd7 on pääjatko ja valkea voi pukata temaattisen sotilaanuhrauksen 12.d5) 12.Bb2 Rg6 13.d5! exd5?! 14.cxd5 Bxd5?! 15.Rfd1 Bb7?! 16.Rac1 (16.Ne5) c5? 17.bxc5?! (Jäi yksinkertaisesti huomaamatta, että c-sotilaan olisi voinut lyödä takasin ratsullakin; 17.Ne5) bxc5? 18.Qb3+ ja pikapuolin 1-0

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Nettipikapelissä 7-0!!!

Kävin hakkaamassa blixtiä (5+5 min) netissä ja joku tuuppari otti selkäänsä seitsemässä pelissä peräjälkeen. Siinä myrskyvaroitus Raahen suuntaan! Eräs autokauppias voi jo valmiiksi laittaa palkintokuoreen minua varten 470 egeä. Osallistumismaksua turha siirrellä edes takaisin, kun voittaja on jo selvillä.

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Kirjeshakki update (World Cup ja Promotion Higher)

Kirjepelit ovat edenneet viime päivinä varsin verkkaasti. Promotion Higher -turnauksen vastustajani ovat pelanneet mukavasti ristiin, joten minulla on suhteellisen hyvät mahdollisuudet voittaa turnaus. Kolme pelaajaa kuitenkin taistelee vielä tosissaan voitosta. Voitto tarjoaisi yhden mahdollisuuden osallistua Promotion Master -turnaukseen, jossa voi (käsittääkseni) tavoitella kiinnitystä International Correspondence Chess Master -titteliin.

World Cupissa ei ole ehtinyt paljoa tapahtua sitten viime päivityksen, joskin yksi "heittopussi" on jo hävinnyt viisi peliä. Chigorin-pelissä minulla on tuntuva etu valkeilla. Tämä tulee olemaan kriittinen peli, kun jatkopaikoista taistellaan.

"Black has won a pawn. Is he happy? I don't think so?" Roman Dzindzichashvili

Alkuryhmän kaksi parasta pääsee siis semi-finaaliin.

Nyt pitää ratkaista välipalaksi muutama Karttustehtävä... :-)

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Buchmann - Just another "Dragon Victim"




















Tällainen asema on eräässä promoturnauksen pelissä - tai itseasiassa peli on jo edennyt pari puolisiirtoa. Valkea on siirtovuorossa, mutta hänen "paras siirtonsa" olisi luovutus. Arvioin tämän aseman jo muutama päivä sitten mustan eli minun voittoasemaksi. Vaikka enginet eivät jakaneet samaa optimismia kanssani, niin nyt parin siirron jälkeen ne jo rupeavat tajuamaan, että valkean asema kaatuu kuin korttitalo tuulessa.

PS. Delusionaalinen Komodo 9.2 olettaa pelin olevan kuvion asemassa tasan. Tämän bugin havaitsin jo Komodo 7-ohjelmassa. En kuitenkaan lähde asiaa sen enempää avaamaan, sillä tarkoituksena on pelata ensi vuonna SM-skabassa ja ihan kaikkia "jippoja" ei ole syytä paljastaa. ;-)

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Superenginet tappavat kirjeshakin kymmenessä vuodessa

Myhäilen nykyisin tyytyväisenä, kun löytyy asemia, joita vahvimmat enginet eivät ymmärrä. Ja näitä asemia löytyy vielä tänä päivänä varsin runsaasti. Kiistaton tosiasia on kuitenkin se, että enginet kehittyvät vähintään muutamia elopisteitä kuukaudessa ja kymmenen vuoden päästä ne tappavat kirjeshakin lopullisesti.

Tämän vuoksi SM-turnaukseen olisi päästävä mukaan jo ensi vuonna. Kirjeshakkiliitto on päättänyt tiukentaa turnauksen osallistumiskriteerejä niin, että pelaajan vahvuusluvun pitää tammikuussa olla vähintään 2250. Luvun saavuttaminen ei tuota ongelmia, mutta aikataulu on kiusallinen. En edes tiedä, milloin ICCF julkaisee ensimmäisen vuosi-neljänneksen vahvuusluvut. SM-turnauksen on tarkoitus käynnistyä huhtikuussa, mutta jostain syystä vahvuusluvut tsekataan jo tammikuussa.

PS. Promoturnauksen italiaanovastustaja (ICCF Elo 1955) on nähtävästi ruvennut käyttämään Dead Man Defenceä. Hänen asemansa on toivoton, mutta vasta nyt hän on ruvennut käyttämään runsaasti miettimisaikaa. Thinking now can only prolong the inevitable, kuten edesmennyt kirjeshakin GM Robin Smith sanoisi.

PPS. Suomi - Saksa -minimatsi päättyi 1-1. En valitettavasti saanut puristettua voittoa mustasta pelistä. Sakemanni puolusti äärimmäisen tarkasti.

PPPS. Intialainen lähishakin GM luovutti blunderin jälkeen. Siirtoa ei voi sääntöjen mukaan ottaa enää takaisin. Hänellä oli valitettavasti mennyt asemat sekaisin. Olin jo valmistellut "varauloskäynniksi" ikushakkijatkon, joten puolikas siitä olisi tullut joka tapauksessa. Blunderilla ei ole suurta vaikutusta tulevaan vahvuuslukuuni, sillä intialaisella ei ole vielä ICCF Eloa.

"Listen, I don't want to boast but I do happen to be national champion in Scotland. It just isn't conceivable that you can design a program strong enough to beat players like me."  -  David Levy, 1969

maanantai 5. lokakuuta 2015

Mannisarmeijan tukikohdassa valmistellaan c3-sissun "kumousta" (World Cup Update)
















Myös viimeinen World Cup -peli on ruvennut etenemään ja vastustajani yrittää taistella avausedusta eräällä Alapin-jatkolla. Aiheen tiimoilta vastikään kirjoittaneet avaus-teoreetikot ovat kaikki eri mieltä mustan parhaasta jatkosta. Sama koskee melko lailla myös kolmea vahvinta engineä. Asiaan pitää siis paneutua huolella. Mannisarmeijan tukikohdassa ollaan tyytyväisiä vasta, kun musta vie peliä.

Taffijn was crushed like a bug! (World Cup Update)

Seitsemän nappulan tablebase kertoo, että "Black mates in 35". Peli kuitenkin jatkunee vielä pari siirtoa, sillä ICCF:n sääntöjen mukaan voittoa voi vaatia vain kuuden nappulan tablebasen mukaisesti.

Päivitys: Vastustajani juuri luovutti eli historiallinen ensimmäinen kirjepelivoitto on nyt virallisesti takataskussa! :-)




WTF?!? Intialainen GM teki järkyttävän blunderin 17. siirrossa! (World Cup Update)

Intialainen GM teki juuri reilun kahden päivän miettimisen jälkeen totaalisen blunderin! Ehkä hänellä meni asema tai peli sekaisin?! Olin tippua tuolilta, kun tänä aamuna näin siirroon sähköpostissa. Blunderin toteamiseen ei engineitä tarvittu, mutta mainittakoon, että ne näyttävät noin yhdeksän (!) sotilaan etua minulle. Tämä tuleva voitto taannee minulle jo paikan semi-finaalissa, mutta pakko ainakin harkita tasapelin tarjoamista.



sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Takaisin tositoimissa

 

























Muutama viikko meni kirjepelien osalta lepsummin, kun oli reissuja ja kaiken maailman kissanristiäisiä. Olin valtaosan ajasta "pelilomalla" (ajanlasku pysähtyneenä), mutta meni siitä useita päiviä myös täysin hukkaan. Välillä tuli tehtyä siirtoja melko heppoisien analyysien pohjalta juuri ennen reissua tai ihan vaan motivaation puutteen vuoksi. Nyt on kuitenkin ollut muutaman päivän ajan taas kunnon analyysit käynnissä. Kaikkien kivien alle on pakko kurkata, jos meinaa pärjätä. Tämä vaatii kohtuullista pelimäärää; optimaalinen lienee jotain 5 tai 6 peliä kerrallaan. Sillon ehtii paneutua asemiin erittäin hyvin, mutta toisaalta ei kyllästy tutkimaan vain yhtä tai kahta asemaa.

Modernin kirjeshakin jäätävä remitaipumus on kuitenkin ruvennut jo suoraan sanottuna v--------n. Suomi-Saksa -maaottelun lupaavassa pelissä ehdotin juuri remia, sillä realistisia voiton mahdollisuuksia ei ole näköpiirissä. Myös promoturnauksen yksi lupaava asema kuivui kasaan ja tulostaululle ilmestyi juuri 1/2 - 1/2.

Kirjeshakki näyttäisi kaipaavan jonkinmoista sääntömuutosta. Kuten uusimmassa Kirjeshakki -lehdessä oli puhetta, turnausten "heittopussit" yleensä ratkaisevat turnaukset. Kun kärki pelaa tasan, niin ratkaisevaan rooliin jäävät "pakkovoitot" heittopusseista.

Miten kirjeshakissa voi ylipäätänsä hävitä, jos hieman panostaa? Yhtään minun kannalta huonoa asemaa ei ole laudalla. Onneksi sentään pari peliä on kohta voitettu. Ja ehkä pian kolmaskin. Pitää olla varsin "lahjakas" tunari, jos onnistuu saamaan itsensä valkeilla strategiseen häviöasemaan 14 siirrossa! Stockfish näyttää mustalle (=minulle) noin puolen soltun etua, mutta oikeampi evaluaatio lienee "White is already strategically busted". Toisaalta on syytä huomata, että (kirje)shakki ei ole kaikille henki ja elämä, joten pelaamiseen ei välttämättä käytetä paljoa aikaa ja vaivaa.

lauantai 3. lokakuuta 2015

Super-Manninen siirtyy pikapuolin alkuryhmänsä johtoon! (World Cup Update)

Minulla on pikapuolin tulostaululla 1/2, 1/2 ja 1. Voitto on jo käytännössä hanskassa alkuryhmäni toiseksi heikointa (vahvuusluvun valossa) pelaajaa vastaan mustilla.  Kaikki tiet vievät Roomaan eli tablebase win -asemiin. Pari siirtoa vielä ja pääsen vaatimaan voittoa. Historiallinen ensimmäinen voitto kirjepelissä! :-) Tärkeä voitto, vaikka häntäpelaajaa vastaan tuleekin.