lauantai 4. tammikuuta 2014

Billsburyn rengas - Osa 1: Intro

Venäläiset shakkivalmentajat kutsuvat sotilaiden ympäröimää ratsua renkaaksi (Soltis 2013). Kyseessä on ns. Pillsburyn rengas, kun ratsu on istutettu e5-ruutuun ja valkean sotilaat ovat d4- ja f4-ruuduissa. Yleensä avauksena toimii ortodoksinen daamigambiitti, mukaan lukien vaihtomuunnelma. Amerikkalainen shakkinero Henry Pillsbury pieksi aikoinaan lukuisia ”klubipelaajia” kyseisen ratsutukikohdan antaman aloitteen ansiosta (”Pillsburials”). Pillburyn rengas toimii aloitteen antajana lähinnä asemissa, joissa kaikki kevytupseeriparit ovat vielä laudalla.

Kuuluisa venäläinen shakkiteoreetikko Peter Romanovsky antaa Aseman 1 esimerkkinä ”ihanteellisesta Pillsbury-muodostelmasta” (Romanovsky 2010). 


Asema 1















Valkealla on Asemassa 1 pieni etu, mutta Pillsburyn renkaalla tuskin on suurta merkitystä tässä asemassa. Ainakin valkean vaalearuutinen lähetti on vastinpariaan parempi. Pelissä tapahtui 1..Ne4? 2.Bxe4! dxe4 3.Qb3 ja valkea sai murskaavan edun. Ne4 olisi täysin pelinkelpoinen siirto, jos musta pelaisi ensin cxd4. Sotilaiden vaihto saattaa näyttää tietyllä tapaa antipositionaaliselta, sillä valkean e3-takasotilas katoaa laudalta. Ehkä tämän vuoksi Romanovksy ei mainitse tätä jatkoa lainkaan. Hänen mukaansa oikea siirto Pillsbury-ratsun hätistämiseksi on 1..N6d7. Jos valkean ratsu katoaisi e5-tukikohdasta, e3-takasotilas voisi osoittautua merkittäväksi heikkoudeksi.   

 *Suluissa mainittu vuosiluku saattaa johtaa hieman harhaan, sillä vuonna 2010 julkaistu kirja Soviet Middlegame Technique perustuu 60-luvulla kirjoitettuihin kirjoihin. .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti