torstai 23. tammikuuta 2014

Päivän positionaalinen pähkinä



















Mustan siirto.

tiistai 21. tammikuuta 2014

lauantai 18. tammikuuta 2014

Carlsen: "Nykyshakissa ei ole sääntöjä"

Haastattelu

Säännöillä tarkoitetaan tässä yhteydessä maksiimeja ja periaatteita, ei tietenkään kilpailusääntöjä. Carlsenin toteamus koskee erityisesti avausta ja keskipeliä, joihin liittyviä maksiimeja ja periaatteita on vaikea formuloida. Olen itsekin usein havainnut, että monet shakkioppikirjojen temaattiset esimerkit eivät kestä superengineiden kriittistä tarkastelua. Ultrakonkreettisesti "ajattelevat" superenginet keksivät usein yllättäviä "koukkuja", jotka kumoavat oppikirjaesimerkkien keskeisen sanoman. Viittaan tässä nyt positionaalisiin ja strategisiin esimerkkeihin.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

lauantai 4. tammikuuta 2014

Stockfish DD nyt planeetan vahvin tuuppari

















Stockfish DD- nimisen shakkiohjelman tuorein virallinen versio on nyt ottanyt ykköspaikan engineiden elo-listalla. Engineiden elo-luvu eivät ole suoraan verrattavissa ihmisen elo-lukuihin, mutta veikkaisin, että tämän superenginen vahvuus on suurinpiirtein 3300-3400 humaanieloa.

Komodo löytää hiljaisissa asemissa erinomaisia positonaalisia siirtoja usein nopeammin kuin Stockfish DD, mutta brutaalia kalkulaatiotehoa vaativissa asemissa Stockfish DD on järkyttävän vahva. Se ei myöskään näytä turhia symbolisia etuja tyyliin +0.08; jos asema on dead draw, niin sitten se on 0.00! Ja tälle enginelle horisonttivaikutus näyttäisi olevan tuntematon ongelma, sillä asemaevaluaatio ei yleensä muutu miksikään, kun jatkoja ruvetaan toteuttamaan ruudulle..

Billsburyn rengas - Osa 1: Intro

Venäläiset shakkivalmentajat kutsuvat sotilaiden ympäröimää ratsua renkaaksi (Soltis 2013). Kyseessä on ns. Pillsburyn rengas, kun ratsu on istutettu e5-ruutuun ja valkean sotilaat ovat d4- ja f4-ruuduissa. Yleensä avauksena toimii ortodoksinen daamigambiitti, mukaan lukien vaihtomuunnelma. Amerikkalainen shakkinero Henry Pillsbury pieksi aikoinaan lukuisia ”klubipelaajia” kyseisen ratsutukikohdan antaman aloitteen ansiosta (”Pillsburials”). Pillburyn rengas toimii aloitteen antajana lähinnä asemissa, joissa kaikki kevytupseeriparit ovat vielä laudalla.

Kuuluisa venäläinen shakkiteoreetikko Peter Romanovsky antaa Aseman 1 esimerkkinä ”ihanteellisesta Pillsbury-muodostelmasta” (Romanovsky 2010). 


Asema 1















Valkealla on Asemassa 1 pieni etu, mutta Pillsburyn renkaalla tuskin on suurta merkitystä tässä asemassa. Ainakin valkean vaalearuutinen lähetti on vastinpariaan parempi. Pelissä tapahtui 1..Ne4? 2.Bxe4! dxe4 3.Qb3 ja valkea sai murskaavan edun. Ne4 olisi täysin pelinkelpoinen siirto, jos musta pelaisi ensin cxd4. Sotilaiden vaihto saattaa näyttää tietyllä tapaa antipositionaaliselta, sillä valkean e3-takasotilas katoaa laudalta. Ehkä tämän vuoksi Romanovksy ei mainitse tätä jatkoa lainkaan. Hänen mukaansa oikea siirto Pillsbury-ratsun hätistämiseksi on 1..N6d7. Jos valkean ratsu katoaisi e5-tukikohdasta, e3-takasotilas voisi osoittautua merkittäväksi heikkoudeksi.   

 *Suluissa mainittu vuosiluku saattaa johtaa hieman harhaan, sillä vuonna 2010 julkaistu kirja Soviet Middlegame Technique perustuu 60-luvulla kirjoitettuihin kirjoihin. .

torstai 2. tammikuuta 2014

Shakkistrategiaa turnauspelaajalle - Billsburyn rengas ja kiihdytetty vähemmistöhyökkäys



















Coming soon..

Pikapuolin takaisin ruotuun!

Vuodenvaihteen biletykset ja inventaariohommat ovat vieneen kaiken ajan viime päivinä, mutta pikapuolin palataan takaisin ruotuun. Kirjoitin muuten Suomen Shakki -lehteen lyhykäisen artikkelin Konkreettinen (tieteellinen) lähestymistapa shakkiasemien arviointiin – Osa 1: Ratsuloppupelit. Käsittääkseni artikkeli julkaistaan lähiaikoina..