Opin viime yönä Nunn´s Chess Endings Volume 1 -kirjasta kätevän käytännön ohjeen, jota kutsun tässä "symmetriasäännöksi". Alla olevassa asemassa on mustan siirto. Aloittelijakin voi nähdä, että valkea häviää siirtopakkoon jouduttuaan, sillä mustan kunkku onnistuu penetroimaan. Hieman kokeneempi tuuppari voi suhteellisen nopeasti laskea, mikä on se on oikea tapa "lukita" daamisivuston sotilaat, jotta valkea joutuu siirtovuoroon sotilassiirtojen ehtymisen jälkeen. Aikapulassa tämä ei välttämättä olekaan niin helppoa. Lisäksi tämän tyyppisiä asemia joudutaan usein arvioimaan useita siirtoja ennakkoon. Tässäkin pelissä mustan piti arvioida viimeisen torniparin vaihdon ja d-sotilaan uhrauksen jälkeinen asema (=kuvion asema).
Niinpä hyvä käytännön ohje tälläisissa asemissa on se, että sotilaat pitää saattaa symmetriaan. Toisin sanoen musta pelaa ensin 1...b6! ja sen jälkeen yksikertaisesti pelaa valkean siirtojen peilikuvasiirrot. Valkea joutuu tällöin väkisinkin siirtopakkoon. Eikä mustan tarvi laskea yhtäkään siirtoa. Sama sääntö toimisi tietysti, jos valkea sotilaat olisivat esim. a3:ssa ja b2:ssa. Silloin musta pelaa 1...a6! jne.
Kuriositeettina mainittakoon, että 1...a5? ei yllättäen voitakkaan, vaikka valkea joutuukin siirtopakkoon.. syyn tähän jätän lukijoiden pähkäiltäväksi.
Manninen vs. Haataja -Winter Classic alkoi 24.2., vuonna 2011 siis. Päättynee 24.2.2012 ?
VastaaPoistaShakkivuosi alkaa luonnollisesti matin päivänä ja päättyy seuraavan vuoden matin päivänä. Kyseessä siis Winter Classicin sijaan The Match of the Year!
VastaaPoistaHaataja on (mukamas) niitäv futisharkkoja.. tais sit se on huomannu pelaavansa täysin superioria vastustajaa vastaan :)
VastaaPoistaHaatajalla piti kirjoittaa..
VastaaPoista