tiistai 12. huhtikuuta 2011

Super-Manninen is back.. and stronger than ever!

Harjoitusmatsi Manninen - Haataja on nyt tasan 1-1. Katkera ekan pelin tappio on menneen talven lumia. Mannisen huippuunsaviritetty puuarmeija suorastaan murskasi Haatajan! Ridge lankesi ovelaan avausansaan, johon on aiemmin langennut ainakin kuuluisa unkarialainen suurmestari Lajos Portisch. Kyseessä ei ole siis ollut alkeellinen jippo. Avauskirjoissa väitetään, että mustan hyökkäys on voittoisa. Etsinkin pakottavaa voittojatkoa pitkän aikaa, mutta sellaista ei ilmeisesti olisi edes ollut tarjolla. Rybka 4:n mukaan pelasin itse asiassa vahvemman siirron kuin Portischin vastustaja, joka oli myös kuuluisa suurmestari. Myös jatkossa pelasin koneanalyysien mukaan suht tarkasti, vaikka oletin pelin jälkeen ihan muuta (johtuen em. avausteoriaväitteistä). Näin myös valkean parhaan puolustussiirron (18. siirto), mutta Ridge ei sitä pelannut. Vasta nyt olen tyytyväinen eiliseen peliin (poislukien aikapulapelaaminen). Manniselle voitaisiin hyvin antaa jo suurmestarin titteli. :-)

Pitää antaa lopuksi hieman krediittiä myös Ridgelle. Ihmeen kauan hän onnistui sinnittelemään vaikeassa asemassa. Uskallan väittää, että Ridgen vahvuusluku nousisi nopeasti tasolle 2200, jos hän systemaattisesti opiskelisi avausteoriaa.

Myrskyvaroitus on siis lähetetty Ylivieskan suuntaan. Jos ilmaannun paikalle, voittajasta tuskin on mitään epäselvyyttä. Paikalle on kuulemma tulossa myös "weak club players" -kategoriaan kuuluvia paiskojia. Ko. kategorian virallisen nimilistan löydät täältä. :D

PS. Aikapulaan liittyen löysin seuraavanlaisen ohjelistan naissuurmestarin artikkelista. Eipä tuosta mitään ihmeempiä "ohjeita" löydy..

Playing in your own time trouble
While some players (including very top guys like Grischuk or Ivanchuk) are used to playing in severe time trouble nearly each game, it’s very energy-consuming and risky. Therefore, it’s better to prevent such emergencies and make sure you always have enough time on your clock. But what should one do if time trouble is already there for some reason?
1)      Use your opponent’s time wisely. Try to scan the position, find his/her candidate moves and prepare your responses.
2)      Simplify the position. There is a good old saying “the more pieces you exchange, the less you will blunder”. If you are playing with increments, forced variations (unless they spoil your position) are welcome, so are repetitions. You might have seen a master repeat the position two times not because he/she wants a draw, but just to gain another minute on the clock before proceeding. This is a classical Soviet-school trick.
3)      Try to avoid complications and make solid moves that don’t hang anything.
4)      Find a plan in order to save time on making moves. Of course, in sharp positions that can be tough to do, but sometimes (e.g. in endgames) all you need is to find which piece to relocate, etc., and there are your next few moves.
5)      Stay extremely focused: don’t leave the board or stand up to see other games.

4 kommenttia:

 1. Supermies laittoi tornin haarukkaan aikapulassa mutta Ridge ei huomannut. Voitaneen siis sanoa että säkä on nyt ottelussa tasan :p

  VastaaPoista
 2. Se aikapula huiskiminen oli ihan luokatonta ja kellään ei ollut varmuutta monesko siirto on menossa, joka aiheutti lisästressiä :/ Mutta muutoin peli oli varsin tasokas.

  VastaaPoista
 3. Seuraavaan peliin voisi sopia sellaiset säännöt, että kun aikaa on alle 5 min niin pitää merkata vähintään viiva joka siirrolle. Ja pöytäkirjan voi nakata menemään kun lisäajan saamisen jälk. on alle 5 min jäljellä.

  VastaaPoista
 4. Super-patzeri Manninen taisi vilkaista itsekin tuon ko. linkin nimilistan ja tajusi, että Ylivieskassa kyyti tulisi olemaan sen verran kylmää, että parempi pysytellä ihan hissukseen Oulun seudulla.. :)

  Maanantaina saamme sitten taas lukea tästä blogista, kuka on jo varma Kemin turnauksen voittaja ja kuka ottaa Kemissä kuus-kautta-viis ja pla-pla-plaa :D

  VastaaPoista