tiistai 30. elokuuta 2011

OSS ja sääntöjen vastainen pöytäjärjestely JSM:ssä

JSM:n pöytäjärjestys on yleensä määräytynyt suurinpiirtein heinäkuun puolenvälin paikkeilla vallitsevien vahvuuslukujen perusteella.  Tarkkaa päivämäärää ei ole säännöissä kerrottu, mutta Suomen Keskusshakkiliitosta valistettiin, että pöytäjärjestyksen perusteena voi olla SELO, ELO tai näiden keskiarvo, ja että kauden aikana perustetta ei voi vaihtaa (Munukka, email 30.8.). 

Ei tarvitse olla mikään Sherlock Holmes tajutakseen, miksi vahvuuslukujärjestys ei voi "elää" kauden aikana. Oletetaan, että pelaajien X ja Y SELO-ero on viisi pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestys voi suurella todennäköisyydellä muuttua yhdessä SELO-kelpoisessa viikonlopputurnauksessa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kapteeni ei voi ruveta useita päiviä ennakkoon listaamaan pöytäjärjestystä ja kyselemään pelaajien perään, sillä SELO-kelpoisia turnauksia tuppaa olemaan lähes joka viikonloppu. Ja virallinen SELO-listapäivitys tapahtuu yleensä turnausta seuraavan viikon loppupuolella. Eli pahimmassa tapauksessa lopullinen vahvuusjärjestys määräytyy vasta pari päivää ennen kierrosta.

OSS on kuitenkin ottanut kaudelle 2011-2012 käyttöön "elävän" vahvuusjärjestyksen. Toisin sanoen vakiokokoonpanon nimeämishetkellä vallinnut vahvuusluvujärjestys ei ainakaan OSS:n joukkueessa määrä ns. varapelaajien järjestystä. Toisaalta viikonlopputurnauksia on vielä tiedossa ennen sarja-avausta, joten kapteenilla tulee olemaan melkoinen työ pysyä ajantasalla "oikeasta" pöytäjärjestyksestä. Pelaajia voi myös "hieman" vituttaa, jos he sattuvat pullahtamaan joukkueesta vain pari päivää ennen kierrosta. Oli miten oli, kyseinen menettelytapa imee gorillan palleja.      

13 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Joukkueen nimettiin ilmoittautumisajan takarajalla sen hetkisen selojärjestyksen mukaan kuten ennenkin. Järjestys ei todellakaan ole sääntöjen vastainen. Olisit nyt voinut vaikka soittaa ja kysyä asiasta.

  Tuosta "elävästä" vahvuusjärjestyksestä ja sen käyttöönotosta kuulen itse ensimmäistä kertaa. Ketään ei myöskään olla mihinkään pullauttamassa paria päivää ennen matsia.

  edit: poistin äskeisen ja tarkensin selon eka lauseeseen+kommentin elävästä vahvuusjärjestyksestä.

  VastaaPoista
 3. Manninen lähettää kirjelmän Urheilun Oikeusturvalautakuntaan ? ;)

  VastaaPoista
 4. Mun ei tarvite kysellä mitään keltään ennen kuin omaan blogiini kirjoitan. Ja sitä paitsi kännykkäni on hajalla.

  VastaaPoista
 5. "Manninen lähettää kirjelmän Urheilun Oikeusturvalautakuntaan ? ;)"

  EI lähetä. OSS:n hinurit saa rullata lautansa sinne mihin jaffa ei loista.

  VastaaPoista
 6. Käsittääkseni OSS-joukkue on nimetty aiemmin kesä-heinäkuussa. Tämä tieto, joka sekin on epävarma, perustuu parin vuoden takaiseen tilanteeseen. Ilmeisesti nimeäminen on nyt tehty elokuussa. Mannisen huono esitys Rapu-turnauksessa kostautui pahimmalla mahdollisessa tavalla, jos nyt shakkia kannattaa edes niin vakavissaan ottaa, että "kostautumisesta" kannattaa puhua.

  Joukkueen nimeämisessä pitäisi otta käyttöön selvät säännöt. Joka vuosi kaikkien joukkueiden nimeäninen pitäisi tapahtua samojen sääntöjen mukaan ja samana päivänä, oli se sitten ELO tai SELO-järjestys. Silloin ei tule tappelua siitä, mikä on oikea ajankohta tai peruste järjestyksen määräytymiselle.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. "Elävä" vahvuuslukujärjestys on Munukan mukaan sääntöjen vastainen ja sitä olisi mahdoton käytännössä noudattaa, kuten aiemmin jo selostinkin. Toisin kuin blogissani kirjoitin, OSS:lla ei ole käytössä "elävä" järjestys, vaan nimeäminen on tapahtunut eri ajankohtaan kuin mitä itse oletin. Tämä olettamus perustui siihen, että minulle kerrotiin muutama viikko sitten, että se nimeäinen tapahtuu "jo kesällä". Oletin, että elokuu ei ole enää kesää. Muuten en olisi lähtenyt edes Rapu-turnaukseen kikkailemaan, sillä olettamuksena oli, että svedut pelaavat harvoin ja 8. pöytä käytössä. Heinäkuun listan mukaan olisin Konosen jälkeen listattuna eli avauskierroksella 8. pöydällä.

  VastaaPoista
 9. OSS:n joukkueeseen olisi voinut kysyä varapelaajaksi vielä Magnus Carlsenia, sillä hänellä ei ole SELO-lukua, joten hänet voidaan sääntöjen mukaan nimetä varapelaajaksi. Eri asia on sit olisiko hän suostunut.. :))

  VastaaPoista
 10. Tässä vielä lainaus Munukan viestistä:

  "Vuodesta 1974 alkaen kilpailuun on nimetty kahdeksan pelaajan joukkue. Nämä kahdeksan pelaavat samassa järjestyksessa koko kauden riippumatta siitä muuttuuko pelaajien vahvuus kauden aikana.

  Mahdolliset varapelaajat pelaavat alimmilla pöydillä samaten samassa järjestyksessä koko kauden ajan vahvimmasta heikompaan siitä pelistä alkaen kun ensimmäistä kertaa ovat joukkueessa pelanneet.

  OSS:lla ei voi olla erilaiset säännöt kuin muilla joukkueilla. Väärin täytetyistä pöydistä alaspäin jokainen peli katsotaan hävityksi, joten se kannattaa pitää mielessä kun pelaajia nimetään."

  VastaaPoista
 11. OSS:n joukkueessa on netistä löytyneiden tietojen mukaan ulkolaisia pelaajia. Onko heillä Selo-lukua? Jos ei ole, koko joukkueen järjestys määräytyy Elo-luvun perusteella, kun sääntöjen mukaan peruste pitää olla sama kaikille. En tiedä vaikuttaako tämä mitenkään vahvuusjärjestykseen, eikä se minulle millään tavalla kuulukaan.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Mikä tässä nyt olikaan epäselvää? En tunne OSS:n porukkaa, joten jäi tämä "kiista" hieman epäselväksi.

  Jos mukana on ulkolaisia pelaajia, joilla ei ole Selo-lukua, koko joukkueen järjestys otetaan voimassa olevan Elo-luvun mukaan. Luvut voi hakea helposti osoitteesta http://ratings.fide.com/

  VastaaPoista