keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Manninen - Luukkonen (OSS 2010)

Seuraavaksi pikainen analyysi rökälehäviöstäni Luukkoselle. 

1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 d5 4. cxd5 Nxd5 5. e4 Nxc3 6. bxc3 Bg7 7. Bc4 O-O 8. Ne2 c5 9. Be3 Nc6 10. O-O Qc7 11. Rc1 Rd8 12. Bf4 Be5! (Kolme vuotta kestänyt shakki-opiskelutauko oli tehnyt tehtävänsä. Pidin tätä siirtoa pelin aikana hieman erikoisena, sillä se heikentää tummia ruutuja kunkun ympärillä. Pelin jälkeen opin, että kyseessä on uusi pääjatko, jota pelaavat kaikki johtavat suurmestarit. Mahdollisesti tämä tietämättömyys oli osasyynä ylimieliseen kunkkuhyökkäykseeni!? En kuitenkaan rupea käymään läpi viimeisintä avausteoriaa tässä yhteydessä. Mainitakoon vain, että valkean etu on ko. variaatiossa minimaalinen.) 13. Bxe5 Nxe5 14. Qb3 Nxc4 15. Qxc4 b6 16. Ng3 h5 17. f4?! h4 (17... a5! 18. Qb3 Ba6 mustan eduin) 18. f5?



















Mieliala oli tässä vaiheessa varsin korkealla. Ihmettelin, että miten FIDE-mestaria vastaan saa näin helposti murskaavan hyökkäyksen: "Jahas.. alkaa jo Luukkosella menemään naama mutruun.. ihmeen korkealla tuollakin toi luku vaikka nyt jo kusessa.. käynyt Hesasta hakemassa helppoja selo-pisteitä.. siellähän tunnetusti shakki-inflaatio jyllää.. tuleepa ainakin mukavasti selo-pojoja tästä voitosta".

Valkealla olisikin äärimmäisen vaarallinen hyökkäys jatkossa 18... hxg3 19. fxg6 gxh2+ 20. Kh1 e6 21. gxf7+ Kf8. Nähtävästi 22. e5 johtaisi valkean ratkaisevaan etuun. Ihmeen kauan menee ennen kuin Rybka ymmärtää valkean omaavan erinomaisen kompensaation uhratusta materiaalista. Pelissä tapahtui luonnollisesti..

18... b5!

"V---u, toi välisiirto jäi näkemättä."



Rimpuilin vielä muutamia siirtoja ja sen jälkeen tein pelin parhaan siirtoni eli heitin pyyhkeen kehään (0-1).

7 kommenttia:

  1. :D "Annotated best games of GM Manninen" menis kuin kuumille kiville

    VastaaPoista
  2. Hehe. Virkistävän raikasta verbalismia.

    Kommentteina pelianalyyseistä noin yleensä lausun seuraavaa.
    1. Yleinen käytäntö on, että siirron jälkeen kerrotaan vaikkapa asema-arvio tai jotain muuta sellaista. Näistä lukijan on sitten enemmän tai vähemmän epäsuorasti pääteltävä, miten siirtoon on tultu.
    2. Voisi olla virkistävää, jos joku lähestyisi asioita hieman toisesta kulmasta. Eli kommentoisi eteenpäin katsovasti kertoen vastustajan siirron jälkeen, minkälaisia tulevaisuuden näkyjä mielessä pyöri. Ja näistä sitten syntyisi siirto.
    3. Päätöksentekoprosessi on mielenkiintoisempi asia kuin pelkkä siirron jälkeinen tilanne, vaikka jälkimmäistäkin voi tietysti ruotia.

    VastaaPoista
  3. Itse asiassa noi lainausmerkeissä olevat kommentit ovat enemmän tai vähemmän TODELLSIA ajatuksia pelin aikana.. jatkossa käytän samaa metodia :) vaikka joku saattaa ottaa herneen nenään.. :-))

    VastaaPoista
  4. TODELLISIA piti liukea aiemmin. Saatan hieman korostuksen vuoksi liioitella ajatuksia, mutta pääpiirteittäin ne ovat todellisia.

    VastaaPoista
  5. Oikea valmistelu Luukkosta vastaan: Trompovsky 2.Lg5! ja Luukkonen ei pääse selvästi tuntemaansa Grünfeldiin ja sen Hot-jatkoon Le5!?

    VastaaPoista
  6. Tietokannoista näkyy, että Luukkonen on 2000-luvulla pelannut mustilla 10 Trompovskya (A45) ja siirtynyt 2..Re4:stä 2...e6:n kautta 2..c5:een. Siitä sitten 3.d5 tai 3.Lxf6.

    Trompovsky on ollut mieliavaukseni valkeilla. Viime JSM-kierroksella vastaani oli tulla Trompovsky-pelaaja ja olin jo valmistellut mustilla ilkeimmän jatkon valkealle. Onneksi vastustaja vaihtui eikä tarvinnut paljastaa suunnitelmaa.

    VastaaPoista