maanantai 14. lokakuuta 2013

Eriväristen lähettien loppupelit – Osa 1: Perusperiaatteet ja -konseptit















Looginen ajattelu

Looginen ajattelu on tärkeämpää kuin variaatioiden tarkka laskeminen. Tästä syystä muutoin supervahvat tietokoneohjelmat pelaavat eriväristen lähettien loppupelejä suhteellisen heikosti. Puolustajan pitää ”rakentaa” mielessä sellainen asema, josta peli ei pysty etenemään (fortress). Eriväristen lähettien loppupelien keskeinen teema onkin juuri fortress.

Erittäin voimakas tasapelitaipumus

Peli päättyy usein tasan, vaikka toisella pelaajalla olisi kaksi tai kolme (!) sotilasta enemmän.

Puolustajan sotilaiden sijoittaminen

Vastoin yleistä sääntöä, puolustajan pitää pyrkiä sijoittamaan sotilaansa oman lähettinsä värille. Tämä on ainoa loppupelityyppi, jossa ”huono” lähetti on itse asiassa ”hyvä” lähetti.

Positionaaliset nyanssit ovat tärkeämpiä kuin materiaali

Yleensä sotilaiden lukumäärä ei ole niin tärkeää kuin pienet muutokset sotilaiden ja muiden nappuloiden sijainnissa. Niinpä sotilaan uhraukset ovat yleisiä. Pääsääntöisesti vapaasotilaiden lukumäärä on tärkeämpi asia kuin sotilaiden kokonaislukumäärä.

Mieti tarkkaan sotilaiden siirtoja

Sotilaiden siirroilla on eriväristen lähettien loppupeleissä kauaskantoisia seuraamuksia. Mieti siis hyvin tarkkaan ennen kuin siirrät sotilaita, sillä ne eivät tunnetusti pysty siirtymään takaisin. 

Yhden diagonaalin periaate

Molempien pelaajien pitää pyrkiä sijoittamaan lähettinsä niin, että se puolustaa omia sotilaita ja estää vastustajan sotilaiden etenemistä samalla diagonaalilla.

Sotilaat tähtäimessä

Tyypillinen puolustuskeino on vastustajan sotilaiden uhkaaminen lähetillä. Tavoitteena on pakottaa sotilas siirtymään huonompaan ruutuun (samalla värille kuin vastustajan lähetti) tai sitoa kuningas suojelemaan sotilaita.

Seuraavassa esimerkissä toteutuvat samanaikaisesti kaikki nämä periaatteet ja konseptit.




















1.c5! Bxc5 2.Bb3 e5.3.Le6 ja tuloksena on päivänselvä fortress (tasapeli).

HUOM. Tämän kirjoituksen periaatteet ja konseptit soveltuvat vain loppupeleihin, joissa sotilaita arvokkaammista nappuloista on jäljellä vain eriväriset lähetit. Pelkkien tornien lisääminen laudalle vähentään dramaattisesti tasapelitaipumusta ja muuttaa pelin luonteen täysin. Jos pelissä on vähänkin keskipelielementtejä jäljellä, soveltuu siihen eriväristen lähettien keskipelistrategian tärkein periaate: aloite on otettava haltuun lähes hinnalla millä hyvänstä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti