torstai 10. maaliskuuta 2011

Shakkistrategiaa by Kosikov - Osa 1: Lähettipari ja nappuloiden vaihtaminen

























Aloitan juttusarjan, jossa käsittelen strategiaan liittyviä asioista. Kirjoitukset perustuvat Alexei Kosikovin kirjaan Elements of Chess Strategy

Kirjasta löytyy varsin massiivinen lähettiparin tarjoamaa etua käsittelevä luku. Yksi ko. luvun osioista käsittelee nappuloiden vaihtamista. Ketä hyödyttää daamien vaihto? Tähän on helppo vastata; daamien vaihto hyödyttää lähettiparin omistajaa, sillä taktiikka vähenee ja peli etenee loppupeliä kohden.

Entä ketä hyödyttää tornien vaihtaminen? Oletetaan, että valkealla on tornipari plus lähettipari ja mustalla tornipari plus ratsupari tai lähetti ja ratsu. Lähetti ja torni pelaavat tunnetusti hyvin yhteen... mutta molempien torniparien vaihto hyödyttää pääsääntöisesti lähettiparin omistajaa. Tornipari kykenee muodostamaan mattiuhkia ja hyökkäämään heikkouksien kimppuun ilman muiden nappuloiden apua. Näin ollen tornipari tuo asemaan keskipeliluonnetta. Sen sijaan viimeisen torniparin vaihdosta ei voida antaa minkäänlaista nyrkkisääntöä.

PS. Kuten sanottua, lähetti ja torni pelaavat hyvin yhteen. Lueskelin tänään myös Alexei Suetinin klassikkokirjaa 3 Steps to Chess Mastery. Kirjassa annetaan hyviä esimerkkejä aiheen tiimoilta. Lähetti-torni -kaksikko näyttäisi avoimessa asemassa pelaavan tappavan hyvin yhteen - ainakin Fischerin ja Karpovin käsissä! Palaan aiheeseen pikapuolin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti