sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Perusprinsiippelit daami + sotilas vs. daami -loppupelissä

























Daamiloppupeleistä ei yleensä ole tarjottu mitään perusprinsiippelejä, sillä ne ovat olleet aiemmin niin monimutkaisia. Paino sanalla olleet, sillä loppupelien tablebaset (esim. Nalimov) ovat lisänneet ymmärrystämme ja monissa tapauksissa muuttaneet yleisiä käsityksiä.

Daami + sotilas vs. daami -loppupelit ovat varsin yleisiä, mutta samalla myös hyvin vaikeita. Tri Nunn antaa kirjassaan seuraavalaisia prinsiippelejä, jotka hänen mukaansa parantavat massiivisesti pelitaitoa näissä loppupeleissä. Oletamme, että hyökkääjä eli sotilaan haltija on kaikissa kohdissa valkea.

1. Jos pelissä on keskustasotilas (e, d), mustalla on kaksi puolustusmahdollisuutta: (i) saattaa kuninkaansa sotilaan eteen tai (ii) jos oletetaan, että valkealla on e-sotilas, saattaa kuninkaansa h8-nurkkaan (a8-nurkka ei käy).

2. Jos pelissä on lähettisotilas (c, f), mustan ainoa todellinen selvitymismahdollisuus on kuninkaan saattaminen sotilaan eteen.

3. Jos pelissä on ratsusotilas (b, g), mustalla on kaksi puolustusmahdollisuutta: (i) saattaa kuninkaansa sotilaan eteen tai (ii) jos oletetaan, että valkealla on b-sotilas, saattaa kuninkaansa h1-nurkkaan.

4. Daami + a-sotilas vs. daami on yleensä tasapeli. Jos musta ei pysty saattamaan kuningastaan sotilaan eteen, tasapelin varmistaminen onnistuu yleensä helpoiten pelaamassa kuningas h1-nurkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti