perjantai 25. lokakuuta 2013

Sivustoidun lähetin vapaaehtoinen vaihtaminen - Osa 1













Sivustoidun lähetin vapaaehtoinen vaihtaminen tuntuu niin epäluonnolliselta, että monet pelaajat eivät edes harkitsisi moista kummajaista. Sama koskee näemmä myös supervahvoja tietokoneohjelmia.





















17..Bxc3! 18.bxc3. Mustan ratsulla on nyt turvattu tukikohta c5:ssä ja valkean lähetti toimii tällä hetkellä lähinnä "pitkänä sotilaana". Tunnetun prinsiippelin mukaan keskeistä on se, mitä jää laudalle (eikä se, mitä laudalta katoaa). Lisäksi valkealla ei ole mitään mahdollisuuksia hyödyntää mustan heikentyneitä tummia ruutuja. Valkea ei voi myöskään edes uneksia hyödyntävänsä puoliavointa b-linjaa. Musta luonnollisesti fiksaa seuraavaksi valkean heikon a4-sotilaan. 18..a5! Vaikka Komodo 3 ei halua millään halua luopua sivustoidusta lähetistä, se rupeaa vähitellen "tajuamaan", että valkea on ongelmissa. Ilmeisesti valkean olisi nyt pitänyt "jäkisivustoida" lähettinsä (19.g3 jne), mutta 19.Rb1?:n jälkeen hän hävisi nopeasti.

Sillä välin kun istuin potalla Komodo 3 oli taikinoinut (19.g3:n jälkeen) kätevän ryhmittelyn mustan raskaille upseereille; Re7, Df8, Rae8, Dg7. Sivustoitu daami! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti