perjantai 25. lokakuuta 2013

Torniparien vaihto loppupelissä - Osa 1

Tämä artikkelisarja alkaa esimerkillä, jossa valkea ilman mitään suunnitelmaa ja tunaroi tasa-aseman nopeasti nollaksi tulostaululle.



















Lähetti on hieman vahvempi upseeri kuin ratsu, kun sotilaita on molemmilla sivustoilla. Molempien torniparien vaihto kuitenkin kuivattaisi aseman totaalisesti. Valkean olisi siis pitänyt heti tuplata tornit d-linjalle ja pelaajat olisivat voineet sopia remistä molempien torniparien vaihdettua.

Valkea pelasi kuitenkin 1.f4?!

Nyt musta voi säilyttää toisen torniparin laudalla ja säilyttää minimaaliset voitonpeluu mahdollisuudet. Loppupeleissä torni + lähetti -yhdistelmä on tunnetusti hieman vahvempi kuin torni + ratsu -yhdistelmä (ns. Fischer-loppupeli), edellyttäen tietysti, että asema ei ole suljettu. Tunnettu loppupeliguru Karsten Muller ja FIDE-mestari Wolfgang Pajeken antavat siirrolle kysymysmerkin, mutta se ei vielä pilaa valkean asemaa.

1..Rhd8 2.Rd2 Bc6 3.Rad1 Rxd2 4.Rxd2 h6 5.g3?! On vaikea keksiä, mikä on tämän siirron tarkoitus. Vastaus lienee, että sillä ei ole mitään tarkoitusta. Ehkä valkea halusi siirtää soltun pois lähetin tähtäimestä. Valkea voisi ruveta pukkaamaan eteenpäin sotilasenemmistöään ns. kandidaattisotilas edellä eli 5.c4.

5..Rg8 Musta valmistelee sotilasenemmistönsä mobilisointia.

6.Nd6?! Taas päätön siirto. Ratsu on vain näennäisesti aktiivinen d6:ssa. Muller ja Pajeken antavat sille kysymysmerkin, mutta tämänkään siirto ei vielä pilaa valkean asemaa. Ehkä valkealla oli mielessä ratrumanooveri d6-c4-e5, mikä toteutuikin pelissä. Mullerin ja Pajeken mukaan profylaktinen siirto 6.h4 oli tarpeen.

6.. g5 7.fxg5? Muller ja Pajeken eivät kommentoi tätä siirtoa mitenkään, mutta näyttäisi siltä, että vasta tämä siirto antaa mustalle tuntuvan edun. Esimerkiksi 7.c4:n jälkeen valkealla ei ole ongelmia. Mielenkiintoinen on 7.f5!?

7..hxg5 Nyt valkean h-sotilas on potentiaalinen heikkous ja mustalla on mahdollisuuksia saada solttuenemmistöään etenemään, mutta helppoa se ei ole vieläkään.

8.Nc4 Rh8. 9.Ne5 Be8! Pelin loppu menee jo selvästi tämän artikkelisarjan aihealueen ulkopuolelle..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti