torstai 7. marraskuuta 2013

Vastaisku keskustassa (laajennettu 7.11)

Lueskelin viime yönä IM Will Hendriksin provokatiivista kirjaa Move First, Think Later. Hendriks lyttää kirjassaan mm. tunnetun shakkiprinsiippelin, jonka mukaan laitahyökkäykseen pitää vastata iskulla keskustaan. Tätä validia prinsiippeliä ei todellisuudessa esitetä niin yksinkertaisesti kuin Hendriks väittää – ei ainakaan vakavasti otettavien shakkiteoreetikkojen toimesta. Katsotaan ensin, mitä ”Neuvostonyrkki” on kirjoittanut aiheeseen liittyen. Sieltähän kaikki keskeisimmät shakin prinsiippelit ja konseptit ovat kotoisin.

Laitahyökkäys on lupaava, jos pelaaja on vahvempi keskustassa tai keskusta on suljettu. Jos nämä ehdot eivät täyty, vastaisku keskustassa voi olla hyvin tehokas.”
Lyev Polugayevsky (käännös allekirjoittaneen)

Käännöstä ei voinut tehdä sanantarkasti; alkuperäisessä tekstissä suhtautuminen laitahyökkäykseen oli tulkintani mukaan hieman optimistisempi kuin ”lupaava”. Oli miten oli, tämän prinsiippelin validius on osoitettavissa lukuisilla esimerkeillä. Muutamia "oppikirjatason" esimerkkejä esitellään tämän artikkelin loppupuolella.

Sen sijaan Hendriks mainitsee pari käsittämättömän esimerkkiä aiheen tiimoilta. Hän on suhteellisen vahva pelaaja, mutta shakkikirjailijana surkea. Ehkäpä päätarkoituksena olikin provosoida. Toinen näistä esimerkeistä on niin naurettava, ettei sitä kannata edes vaivautua laittamaan kuvioksi. Alla kuitenkin Hendriksin toinen esimerkki.Valkea pelasi 1.g4?!. Hendriks toteaa, että mustan "keskustavastaisku" 1..e5 olisi huono idea. Niin olisikin, mutta sillä ei ole mitään tekemistä ko. prinsiippelin kanssa. 1..e5 ei edes ole mikään vastaisku, vaan pikemminkin pieraisu keskustan suuntaan. Tässä muutamia todellisia keskustavastaiskuja.Musta on juuri aloittanut ennenaikaisen laitahyökkäyksen pelaamalla 1..g5. Tämä olisi ollut perusteltua, jos valkean olisi pitänyt siirtyä puolustusmoodille. Neuvostonyrkki Boleslavsky vastasi kuitenkin vakavasti otettavalla keskustavastaiskulla: 2.c4!! Mustan asema hajosi nopeasti pirstaleiksi.

Tänään mieleeni juolahti seuraavanlainen lisäys ko. prisiippeliin:

Jos pelaajalla on vähäinenkin kehitysetu, vastaisku keskustassa voi olla hyvin tehokas, vaikka vastustaja olisi selvästi vahvempi keskustassa. Alla pari esimerkkiä.1...e5! 2.fxe5 Nxe5 3.Bb3 (3.Nd5!?). Valkean jälkeenjääneen kehityksen vuoksi ratsua ei voi ottaa, sillä Dc5+ on killeri) 3..O-O-O 4.Be3 Valkean viimeinen kevytupseeri on nyt kehitetty, mutta se on jo myöhäistä. 4..f5!! Valkean asema on ihan repaleina. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että valkeilla pelasi Polugayevsky.

ARTIKKELI KESKEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti