sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Onko tekoäly täysin ownannut ihmisrodun?

























Kuvion asema on pelistä Ivanchuk-Aronian, Morelia/Linares 2007.



















Valkea pelasi 17.Tcc1!! Tällä siirrolla valkea pitää molemmat torniparit laudalla, minkä ansiosta hän voi lisätä painetta mustan eristettyä d-sotilasta vastaan. Musta ei voi hyödyntää c-linjan hallintaa millään tavalla. Varsin mielenkiintoista on se, että Komodo löytää tämän siirron välittömästi.

Musta olisi aiemmin voinut lyödä c5:een myös sotilaalla (16..bxc5). Sokolov mainitsee erinomaisessa kirjassaan Winning Chess Middlegames: An Essential Guide to Pawn Structures, että tämä olisi ollut virhe, sillä jatkon 17.b4! c4. 18.Nd4 jälkeen valkealla on massiivinen, ehkä jopa voittava etu.



















Tämä on hyvin tyyppillinen idea, kun pelataan roikkuvia sotilaita (d5, c5) vastaan, mutta onko valkealla todella suuri etu tässä asemassa? Komodon mukaan mustalla ei ole mainittavia ongelmia. Valkea mitä ilmeisimmin vaihtaisi mieluusti lähettinsä mustan ratsuun (ratsu vs. huono lähetti) siirrolla Lg4, mutta se on helposti estettävissä (Nf6 tai g6). Uskallan väittää, että huippusuurmestari Sokolovin asemaevaluaatio on virheellinen. Veikkaisin, että konkreettisen lähestymistavan kannattaja Lipnitsky olisi vaatinut näyttöä (=variaatioita) siitä, miten valkea saa kasattua painetta mustan asemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti