maanantai 18. marraskuuta 2013

Komodon delusionaalinen (?) asemaevaluaatioKuvion mukainen asema olisi voinut syntyä em. pelissä Manninen-Kauppila, jos valkeita palikoita olisi ohjaillut Komodo. Vielä 12 minuutin laskemisenkin jälkeen analyysimoottori luulee, että valkealla on puolen sotilaan etu. Viiden minuutin kohdalle se oli jopa 0,8 sotilasta. Komodo on tunnetusti tykästynyt lähettipariin, ja valkealle tosiaan jää lähettiparin tuoma "etu" Nxd6:n jälkeen.

Mutta miten ihmeessä Komodo meinaa aktivoida h2:ssa majailevan "pitkän sotilaan"? 

Tämän tyyppiset evulaatiovirheet olivat yleisiä vielä vuosituhannen alussa, mutta nykyisin vahvimmat analyysimoottorit (Komodo, Houdini, Rybka jne.) ymmärtävät varsin hyvin pienimmätkin positionaaliset nyanssit. Mainittakoon, että myös Houdini on tässä asemassa melko pihalla, muttei niin ulkona kuin Komodo.

Update 32 minuutin analysoinnin jälkeen: Valkea aikoo lyödä lähetin d6:sta ja kun musta pelaa e4, valkea uhraa "pitkän sotilaan" f- ja g-sotilaisiin (musta on siirtänyt ratsun takaisin f6:een). Hmm..?! Onko sittenkin niin, että ihmisrotu on shakissa täysin ownattu? Vai onko mustalla joku pakottava tarve pelata e4? Ja miksi ratsulla pitää pakittaa? Valkean daami mahdollisesti uhkaa tunkeutua g6:een, joten ratsu pakittaa. Onpa kyllä vaikeasti arvioitava asema!

2 kommenttia:

  1. Daami on kai d2:ssa? Tässähän edelliset siirrot ovat 17.Rb5 f4 ja pelissä tuli looginen (erityisesti mannislogiikassa :)) 17.g4 lähetin pussituksen välttämiseksi. Näyttäisi että h1-b7 diagonaalin saa pidettyä ilmankin e4:ää, esim 18.Dd3 Kg7 19.Lc2 Th8 ideana Th6 ja torni on kai ihan hyvin tuossa h-linjalla? Joissain jatkoissa näytti kans olevan Rf6 ja De7-Dg7 tai Te7-Tg7 mahdolllinen. Houdini näytti mustalle pientä etua kunhan sitä vähän avitti ja antoi aikaa laskea, kyllä itsellekin on edelleen suuri mysteeri mistä se valkean etu voi tulla. Luulisi että jos välittömät katastrofit vältetään niin musta pärjäilee. Tai sitten Komodo ymmärtää tän vaan syvällisemmin eikä tuijottele yhtä lähettiä :)

    VastaaPoista
  2. Johan tulee virheitä asemakuvoihin. Daami siis d2:ssa mutta sillä ei varsinaisesti merkitystä, sillä daami siirtyy joka tapauksessa d3:een.

    VastaaPoista