sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Back to Basics!





















Juttelin juuri IM Emil Hermanssonin kanssa shakkiharjoittelusta. Hän kertoi pureskelevansa tällä hetkellä n. 100 taktiikkapähkinää päivässä. Onneksi tarttui kuvan kirja Lheadiltä tänään mukaan. Sen pitäisi riittää viikoksi. Ja siihen päälle muut tehtävät. Nyt on aika lopettaa laiskottelu, joskin huomenna on uuden naisystävän kanssa romanttinen leffailta tiedossa.. pitänee sinnekin salakuljettaa joitain shakkipähkinöitä.. :D

lauantai 28. joulukuuta 2013

perjantai 27. joulukuuta 2013

Miten modernit superenginet pärjäävät ns. Nolot-testissä?

Nolotin lista sisältää 11 asemaa, joissa vaaditaan syvällistä taktiikkaa. Näitä kutsuttiin aiemmin "asemiksi, joita tietokoneet eivät kykene ratkaisemaan". Kunhan pääseen kotikoneelle, laitan Stockfish DD:n testipenkkiin.. 

Joulupukki kävi kylässä..

.. ja toi pari vakavasti otettavaa shakkikirjaa: Grandmaster Preparation: Strategic Play ja Soviet Middlegame Technique

torstai 26. joulukuuta 2013

Uskaltaako joku pelata email-shakkia? :-)

Olen ajatellut ryhtyä kirjeshakin seuraavaksi suomalaiseksi maailmanmestariksi. Tavoitteet uuden lajin osalta on siis asetettu korkealle. :-) Jos joku haluaa pelata yhden treenipelin emailin välityksellä, laittakoon viestiä anssi.manninen@manninen.info.

Pertti Lehikoinen kävisi hyvin sparrivastukseksi. Hän kun sattui voittamaan kirjeshakin maailmanmestaruuden pari vuotta takaperin.

Tunne Stockfish DD:n brutaali kalkulaatiovoima!



















Steinitz on juuri pelannut 8..h6-h5!! Yksi hienoimmista uhrauksista shakkihistoriassa! Tätä asemaa on pidetty hyvänä esimerkkinä siitä, millaisia asemia enginet eivät ymmärrä (esim. Smith 2004). Vanhemmat Komodo- ja Stockfish-versiot olivat alkuun melko kuutamolla tässä asemassa, mutta suhteellisen nopeasti pääsivät jyvälle mustan yllättävistä hyökkäysmahdollisuuksista.

Edes Stockfish DD ei löydä tätä sotilaansiirtoa - ei ainakaan kolmen minuuttin laskemisen jälkeen. Syynä saattaa tosin olla se, että 8..Na5 olisi myös hyvä siirto. Stockfish DD kuitenkin havaitsee jo muutamassa sekunnissa, että valkean ei pidä rohmuta sotilasta, vaan hänen pitää pelata 9.b4 tai 9.h4.

9.b4.. hmm.. hypermoderni Evans gambiitti! :-)

Lähettipari loppupelissä – Osa 1: Intro

On päivänselvää, että lähettipari tarjoaa merkittävän edun avoimessa asemassa. Lähettipari on usein myös puoliavoimissa asemissa vahvempi kuin ratsupari tai ratsu plus lähetti. Lähettipari voi tarjota etua myös suljetussa asemassa, jos vastustajan ratsulle/ratsuille ei löydy hyviä tukikohtia keskustan läheisyydestä.

Lähettiparin tarjoama etu on erityisen kouriintuntuvaa asemissa, joissa sotilasstruktuuri on epäsymmetrinen, ts. vapaasotilaita on – tai niitä on mahdollista muodostaa - vastakkaisille sivustoille.

Jos vastustajalla on ratsu plus lähetti, keskeinen strategia on aktivoida sitä lähettiä, jolle ei löydy enää vastinparia.

Avoimissa asemissa lähettiparin etu on lähes aina yhden terveen sotilaan arvoinen – tietyissä tilanteissa arvokkaampikin. Modernit suurmestarit ovatkin usein valmiita uhraamaan sotilaan lähettiparin aktivoimiseksi tai menemään yksikertaiseen lähettipari vs. ratsupari -loppupeliin sotilaan häviöllä. 

Viimeisenä ohjenuorana mainittakoon lähettiparillisiin loppupeleihin liittyvä kummallisuus. Toisin kuin muissa loppupeleissä, sotilaiden vaihtaminen ei useinkaan vie peliä lähemmäs remiä, sillä lähetin vahvuus suhteutettuna ratsuun kasvaa laudan tyhjentyessä.

Kasparov ja lähettipari

Kasparov oli todellinen lähettiparitaituri; hänen peleihinsä viitataan usein shakkioppikirjojen lähettipariluvuissa. Alla oleva asema on pelistä Kasparov – Smyslov (kandidaattimatsin 9. peli). Kommenttini perustuvat lähinnä Kasparovin julkaisemiin analyyseihin ja selostuksiin. Enginet hyödyntävät lähettiparia avoimissa asemissa lähes täydellisesti, joten niitäkin tuli konsultoitua.   



















Ensisilmäykseltä mustan asema vaikuttaa pelikelpoiselta, mutta todellisuudessa valkealla on massiivinen etu. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Stockfish DD arvioi kuvion aseman saman tien lähes voittoasemaksi (n. +1,20-1,30).

Valkean murskaavan edun takaavat 1) aktiivinen lähettipari; 2) tukikohtien puuttuminen vastustajan ratsulta; 3) sotilasenemmistö keskustassa ja 4) avoin b-linja. Valkean kaksoissotilas on pikemminkin vahvuus kuin heikkous. 

Muutaman siirron kuluttua asema näytti tältä. Huomaa tyypillinen priyome f3-e4, jolla ratsun mobiliteetti rajoitetaan minimiin. 



















"Rohkenen arvioida, että kuvion asema on valkean voitto parastakin puolustusta vastaan." 
(Kasparov). 

Valkea on juuri pelannut Rb2, joka on alku seuraavanlaiselle voittostrategialle: 1) vaihdetaan alkuun yksi tornipari pitäen samalla d-linja kontrollissa; 2) edetään kunkkusivustan sotilailla niin pitkällä kuin mahdollista; 3) mustan on pikapuolin pakko vaihtaa myös jäljelle jäänyt tornipari ja valkean pitkälle edenneet kunkkusivustan sotilaat takaavat voiton syntyvässä kevytupseerien loppupelissä.

Kasparov toteutti tämän strategian absoluuttisella tarkkuudella (1-0). 

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

"Karpovin" uusin shakkioppikirja



















En usko hetkeäkään, että Anatoly Karpov olisi itse kirjoittanut teoksen Find the Right Plan with Anatoly Karpov. Hän ei ole koskaan ollut edes kiinnostunut shakki-valmennuksesta. Ko. teos sai Chesscafen arvostelussa vain yhden tähden. Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun shakkiteos häpäistään yhdellä tähdellä. Kirja olisi ansainnut enemmän tähtiä, mutta arvostelija oli selvästi pettynyt kovien odotusten jälkeen. Anyway, materiaali on vanhaa, käännös on epäselvää jne.

Toivottavasti Garry Kasparov lopettaa ajan haaskauksen poliittiseen hömppään ja työstää nimeomaan shakkiharjoitteluun tarkoitetun kirjasarjan. Toki hänen pelikokoelmatkin soveltuvat erinomaisesti shakkiymmärtämyksen parantamiseen.

PS. Eräs irvileuka totesi Venäjän TV:ssä, että Kasparov ymmärtää paremmin Najdorfin sotilasstruktuureja kuin Venäjän ulkopolitiikkaa.. :)


Loppupelitekniikka: Steinitzin restriktiometodi vs. Stockfishin ultimaalinen dominointimetodi



















Coming soon..

Ennustus vuodelle 2014


















Vuoden 2014 loppuun mennessä tultaneen siihen johtopäätökseen, että

1. "Paras" sisiliaisen puolustuksen variaatio on Najdorf; modernit enginet pelaavat jo nyt Najdorfia, vaikka ne eivät noudattaisikaan avauskirjastoa. Myös klassinen sissu on hyvä, mutta Najdorf on selvästi joustavampi. Die-hard Dragon-advokaatit vihdoin myöntävät, että d5-ruutu jää liian heikoksi ja valkea saa etua positionaalisin keinoin.

2. "Paras" vastaus 1.d4 -siirtoon on klassinen slaavilainen; mustan joustava sotilasstruktuuri tarjoaa mukavasti vastapeliä kaikissa jatkoissa. Nimzointialainen ja kuningartarintialainen voivat edelleen hyvin. Torjutun daamigambiitin Tartakower-variaatio on tehokas remiase.

3. Budapestin gambiitti, Alpinin vastagambiitti, Blumenfeldin gambiitti ja Hollantilainen ovat huonoja puolustuksia ja niitä ei pelata enää lainkaan tittelipelaajien välisissä peleissä. Die-hard Hollantilaisadvokaatit vaativat sääntömuutosta, jonka mukaan pakitussiirto f5-f7 pitäisi tehdä lailliseksi. Chigorinin puolustus tarvitsee kipeasti uusia ideoita pysyäkseen hengissä: a bishop pair is a bishop pair! Fajarowiczin gambiitti on täysin kumottu.

Vuoden 2018 turnaussääntöjen mukaan jatko 1.e4 e5 tuomitaan saman tien remiksi (Dead draw!).

tiistai 24. joulukuuta 2013

Stockfish DD

















Supervahvan Stockfish -analyysimoottorin viimeisin virallinen versio on nimeltään Stockfish DD. Huomaa sana virallinen, sillä netissä on lukuisia viritettyjä (tuned) kehitysversiota. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että yksi Stockfishin kolmesta kehittäjästä on suomalainen Joonas Kiiski.

Tällä hetkellä omalla koneellani pyörivä versio on tarkalta nimeltään Stockfish DD 64 SSE4.2. Vaikea sanoa muutaman testin jälkeen, onko ko. versio merkittävästi vahvempi kuin Stockfish 4. Yksi asia on kuitenkin päivänselvää; kyseessä ei ole "klubipelaaja". Kuten Komodo-teamin Larry Kaufman totesi, Stockfish on vahvimmillaan syvällissä taktiikoissa ja loppupeleissä. Itse olen huomannut, että Stockfish usein huutaa "Dead draw! 0.00", jos asema vaatii lähinnä suoraviivaista laskemista.    

Siltä varalta, että Roope sattuu uskaltautumaan 2. treenipeliin, oli pakko hieman tsekkailla mahdollisesti laudalle ilmestyvää variaatiota. Hänella siis tulee olemaan 2. pelissä valkeat, mutta ei mitään toiveita avausedusta. Dead draw! :-)



Komodo ja Stockfish lukevat Kosikovin strategiakirjaa




















Komodo: Bro, lueskelen tässä Kosikovin kirjaa Elements of Chess Strategy ku ei oo jouluaattona parempaakaan tekemistä. Pätevän näkönen läpyskä, mut on toi ihmiskunta kyllä jälkeenjäänyttä..

Stockfish: No?

K: Tässä yks esimerkki, jolla opetaan puolustautumista lähettiparia vastaan loppupelissä:



















K: Kirjassa todetaan, että mustalla on epäilemättä etua, mutta valkealla realistisia mahiksia pitää remi, sillä hänellä ei ole sotilasheikkouksia. Valkean pitää vain työstää ratsuille hyvät tukikohdat keskustan läheisyydestä. Euwe -niminen klubipelaaja formuloi aikoinaan säännön, jonka mukaan laitasotilaat soveltuvat parhaiten ratsutukikohtien tukemiseen, sillä niiden eteneminen aiheuttaa aina vain yhden ruutuheikkouden. Ihmiskunnan mukaan oikea suunnitelma on siis a4 ja sitten ratsulla loikataan c4:ään.

S: Konsepti on ihan okkei, mutta tässä nimenomaisessa asemassa a4 vaikuttaa epätarkalta siirrolta; b4:n heikennys näyttää lisäävän mustan etua. Valkean d3-solttu jää heikoksi.

K: Ei ihmiset sitä näe. Ne ajattelee, että musta ei voi hyödyntää b4: n heikentymistä, kun musta ei voi loikkia sinne ratsulla. Kosahtaako toi d-solttu about kymmenen siirron päästä?

S: Vaikea sanoa.. mutta valkealla on tuskainen puolustautuminen edessä.

















Jouluaaton shakkipähkinä: Keksi mustalle yllättävä vastaus siirtoon 1.a4.


sunnuntai 22. joulukuuta 2013

"Shakkiurani" paras peli ja haaste Kiutulle!



















"Shakkiuraani" on tunnetusti kuulunut harvinaisen vähän kohokohtia. 0-8 häviö Stockfishille pikapelimatsissa ei ollut kovinkaan mieltä ylentävää, joten päätin tsekkailla vanhoja voittopelejä. Kuvion asema on eräästä sarjapelistä. Ko. viikonlopun ekassa pelissä missasin ensin (aikapulassa) helpon voittojatkon ja vielä kaupan päälle tumpeloin Philidor-remiaseman torniloppupelissä (edelleen aikapulassa)..Shakin pelaaminen oli siis katkolla, mutta onneksi toinen peli pelasti tilanteen. 

Kuvion asemassa on mustan siirto. Mustalla on melkein kaikki, mitä Najdorfissa pitää saavuttaa, kun taas valkealla on kaikki, mitä ei haluta. Keksi vanha siirto mustalle.    

PS. Onko Mr. Roope Kiuttu kuulolla? Tammikuun alussa toinen treenipeli? Jos siis uskallat. :-) Peliaika sama eli 1 h + 10 min 40 siirron jälkeen. Sulla on valkeat. 

(Sillä välin Kiutturesidenssissä..)


























"Refuation of Najdorf.. coming soon... ai niin mut toi proganda ei onnistu ku sitä käytettiin jo GM Kulauttajaa vastaan...entä jos 1.b3?!"

KID ei ole Dragon!

Coming soon..

lauantai 21. joulukuuta 2013

Stockfish - Shakkitaktiikan "Deep Blue Sea"









































Asema on pelistä Houdini-Stockfish. Matsi päättyi Stockfishin voittoon, joten Houdini pullahti superfinaalista. Musta teki epäinhimillisen ratsuloikan 29..Ncd5!!!. 

A stunning finishing blow missed by Houdini 30. exd5 [30. Nxb4 Nxb4 31. Kb1 d5 is also close to winning for black]30... Nxd3 31. f6 [31. Qxd3 Bxf5 32. Qc3 Bxc2 33. Qxc8 Rxc8 34. Rd2 Bxb3 -+] 31... Bf532. cxd3 Rxb3 33. Nc3 Rb4 -+ Despite the extra pawn white is lost due to the destroyed pawn structure and the weakness of the white squares around his king. 34. Kb1 Rd435. fxg7 [After 35. Qe3 g6 36. Qe2 Qc4 37. Kc2 Rxd5 black will shuffle the rook to play d5and activate the bishop] 35... Be7 36. Qe3 Bd8! 37. Kc2 Ba5 The last black piece joins the attack 38. h3 Black can capture either the d5 or the h3 pawn at his leisure and afterwards return his pieces to their optimal squares, white has no useful moves 38... Bxh3 39. Bd2Bf5 40. Be1 Kxg7 41. Kb1 Qa6 42. Kc2 Bb6 43. Qg3 Kg8 44. g6 [44. Bf2 Rg4 45. Qh2 Bd446. Bxd4 exd4 47. Ne2 Qc4+ 48. Kd2 Qxd5 -+] 44... hxg6 45. b3 Rg4 46. Qf3 Bd4 47. Qe2 Rg148. Rc1 White's position is in utter ruins and practically every move wins e. g. [48. Rc1 Bh349. Bd2 Rg2 50. Qe4 Rf2 followed by Bf5] 0-1

Roope Kiuttu - Suomen toiseksi vahvin tuuppari
















Uskallan väittää, että Suomen ehdoton kakkonen on OSS:n Roope Kiuttu (kuvassa). Tällä nuorella miehellä on melkein kaikki, mitä ylivoimaiseen shakin Suomen mestaruuteen tarvittaisiin; pikkunappulana muodostettu pohjatietämys, terävä kalkulaatiopää, hyvä fyysinen kunto jne. Ainoa asia, mikä puuttuu, on will to win.

Millon muuten pelataan seuraava SM-turnaus?

Roopen tämän hetkinen shakkitreeniohjelma skemaattisesti ilmaistuna :-)


perjantai 20. joulukuuta 2013

Seirawanin mielenkiintoinen luento (daamiton keskipeli)

Linkki

Budapestin gambiitti - Osa II: Taylorin jatko

IM Timothy Taylor suosittelee Budapestin gambiittia käsittelevässä kirjassaan seuraavaa jatkoa:

1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ng4 4.Nf3 Nc6 5.Bg5 Be7 6.Bxe7 Qxe7 7.Nc3 O-O 8.Nd5 Qd8 9.e3 Ngxe5 10.Nxe5 Nxe5 11.Be2 d6 12.O-O Re8 13.Qd4 Bf5 ”with complete equality” (Taylor). Georgiev ei ole ilmeisesti lukenut Taylorin kirjaa, sillä hän ei mainitse tästä jatkosta sanaakaan. Hän kuitenkin kritsoi Moskalenkon asema-evaluaatiota pari siirtoa aiemmin (siis 12.0-0 jälkeen; Taylorin jatko alkaa siirrosta 12..Re8.) Moskalenkon mukaan asema on tasapainossa, mutta Georgievin ja hänen tuntemiensa suurmestareiden mukaan valkealla on kestävä paine tilaedun ja joustavan keskustan ansiosta.  

Tässä asema Taylorin jatkosta.



















Taylorin evalaatio "täydestä tasapainosta" perustuu lähinnä silloisen (v. 2009) Fritz -version arvioon. En epäile hetkeäkään, etteikö Fritz olisi arvioinut asemaa äärimmäisen tasaiseksi. Taylorin mukaan mustan on todella helppo pelata tätä asemaa; hänen pitää vain ottaa e4-ruutu kontrolliin manoveeraamalla heppa c5:een.

Laitetaan valkean kunkkusivustan sotilasenemmistö saman tien liikkeelle: 14.f4 Nd7 15.Bf3 (lisätään e4-ruudun kontrollia) a5 (muutoin ratsu potkaistaan pois c5:stä b4:llä). 16.Nc3! Nc5 17.e4




















Emme tarvitse Georgievin varmistusta siitä, että asema on itkun kaukana tasapainosta. Positionaalisessa mielessä valkealla on kaikkea ja mustalla ei mitään. Ei-biologiset super-GM:t (Komodo, Stockfish jne.) vahvistavat, että mustan strategia on epäonnistunut pahemman kerran.

PS. Taylorin Budapest -repertuaari on myös muiden pääjatkojen osalta hyödytön, sillä hänen suosittelemansa parannukset voidaan välttää pelaamalla oikeaa siirtojärjestystä. Tällä musta voidaan pakottaa perinteisiin jatkoihin, joissa valkealla on pieni mutta kestävä etu ja mustalla ei ole mitään vastapeliä. Myös Watson oli missannut tämän pointin tuoreessa kirjassaan. 

Budapestin gambiitti - Osa 1: Intro



















Budapestin gambiitti (1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5) on semikorrekti puolustus, jonka pääjatkot johtavat kuvion mukaiseen sotilasstruktuuriin. Valkealla on hyvin joustava struktuuri ja parikin järkevää suunnitelma; hän voi 1) pelata daamisivustalla (hyvin ajoitettu c5, mahdollisesti ensin b4) tai 2) pukata kuningassivuston sotilasenemmistöä eteenpäin f4-f5 tai f4-e4 jne. Mustan struktuuri on absoluuttisen vapaa heikkouksista, mutta soveltuu vain puolustuspelaamiseen. Mustalla ei ole ongelmaupseeria (kuten daamigambiitissa c8-lähetti), mutta hän voi lähinnä siirrellä upseereitaan ja odotella, mitä valkea päättää tehdä sotilasrintamalla.

"Budapestin gambiitti ei tarjoa positionaalista perustaa aktiiviselle pelille", toteaa GM Kiril Georgiev, joka oli aikoinaan tämän planeetan Top 10 -kategoriassa.



















Kuviossa on tyypillinen Budapest-asema. Georgievin mukaan valkeilla pelaava suurmestari maksaisi anteliaasti, jos saisi tällaisen aseman daamigambiitissa, slaavilaisessa, kuningatarintialaisessa tai muussa suositussa d4-puolustuksessa.

Tässä esimerkki tyypillisestä Budapest-katastrofista.



















Valkeilla pelannut GM Boris Gulko avasi keskustan siirrolla 20.e5!! ja mustan asema hajoaa pirstaleiksi.

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Anti-Grunfeld jyrää (3 pähkinää)



















Valkea haluaa tietysti pelata h4-h5 jne. Mutta mitä musta haluaa? Keksi valkealle vahva profylaktinen siirto.



















Valkean siirto. Nyt tarvitaan hieman mielikuvitusta ja konkreettista ajattelua.



















Samat sanat kuin edellä.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Päivän loppupelitekniikkapähkinät



















Mustan siirto. Aseman keskeinen luonteenpiirre on tietysti mustan superior sotilasasema: kauniin täydellinen dragon-struktuuri vs. valkean g-, f-, ja e-sotilaat lähetin värisillä ruuduilla. The dragon endgame is a forced win for black! :)

Ja toinen pähkinä. Tässäkin asemassa on mustan siirto. Valkea päättii juuri galvanisoida kunkkusivustan sotilaat pelaamalla g5. Tämä estää mustan kunkun nousun f6:n kautta. Lisäksi valkea heitti kehiin positionaalisen uhkan, nimittäin lähettien vaihdon Bh3:lla. Ensimmäisessä asemassa mustalla oli vain pieni etu, mutta alla oleva lienee jo lähes voittoasema Stockfishin käsissä. Lähettien vaihto ei tule koskaan toteutumaan - ei ainakaan suotuisissa olosuhteissa.


Avrukhin repertuaarikirjan benonisuositus on kumottu




Boris Avrukh suosittelee fiansettovariaatiota modernia benonia vastaan, mutta nyt tiedetään, että jatko johtaa pakottavasti mustan etuun. Eli siltä osin kirja on auttamattomasti vanhentunut.

maanantai 16. joulukuuta 2013

Hyperavausteoriaa according to Komodo & Stockfish



















Modernit analyysimoottorit ovat jo kehittyneet niin vahvoiksi, että monet ihmiskunnan luomat avausteoriittiset pääjatkot natisevat liitoksistaan. Kuvion asema ei ole avausteoriittisesti tärkeä. Päädyin sitä analysoimaan sen vuoksi, että halusin testata tuoreiden engineiden positionaalista ymmärtämystä. Ihmiskunta on näyttänyt toteen, että valkean pitää paria siirtoa aiemmin lyödä d5:een sotilaalla, mutta enginet poikkeuksetta haluavat lyödä lähetillä. Komodolta menee enää parisen minuuttia tajuta, että exd5 is the way to go. Anyway, rupesin huvikseen tsekkailemaan, mitä tapahtuu, jos d5:een otetaan sittenkin lähetillä. Nyt se lähetti on pussissa, mutta valkealla on hyökkäyksen poikanen kunkkusivustalla. Valkean pitää löytää paras tapa uhrata lähettinsä, kun taas mustan pitää vastaavasti ottaa uhraus vastaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Suoraviivainen gxh5 ei ole riittävä; mustan puolustus pitää. Toki valkealla on kompensaatiota ja mustan asemaa on vaikea puolustaa lähipelissä. Enginet eivät kuitenkaan lainkaan huomioi tällaisia näkökohtia. Heille asemaevaluaatio on puhdasta matematiikka, jossa ei ole mukana hiventäkään psykologiaa.

Komodon ja Stockfishin analyysit näyttäisivät osoittavan, että paras siirto valkealle on 18.Ba8 ja musta vastaa 18..d5. Kuvaruudulle tulee jo sellaisia jatkoja, ettei ihmiskunnan kannata edes yrittää tajuta kaikkia yksityiskohtia. Antaapa olla.. :)  

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Konkreettinen (tieteellinen) lähestymistapa shakkiasemien arvoinnissa

Totuus toiminnan päämääränä erottaa tieteen muista yhteiskunnan ilmiöistä, kuten ideologiasta, taiteesta ja uskonnosta. Ensimmäinen tieteelliseksi katsottava totuuskäsitys on peräisin Aristoteleelta, jonka yhä pätevän määritelmän mukaan totuus on ajatuksen vastaavuutta kohteensa kanssa (ns. korrepondenssiteoreettinen totuuskäsitys). Lenin totesi aikoinaan, että ”Totuus on aina konkreettista, (täysin) abstraktia [eli yleisiin käsitteisiin perustuvaa] totuutta ei ole!”
Tämä koskee myös shakkiasemien arviointiin liittyviä totuuksia. Modernien analyysimoottoreiden avulla totuuksien toteen näyttö on nykyisin selvästi helpompaa; pitkätkin variaatiot on helppo varmistaa aukottomiksi supervahvojen analyysimoottoreiden avulla. Inhimilliset virheet ovat siis historiaa.
Vain konkreettisen (tieteellisen) lähestymistavan avulla voimme 1) näyttää toteen ne maksimit, periaatteet ja säännöt, jotka ovat määräävässä auktoriteettiasemassa tietyssä spesifisessä asemassa; ja 2) tietää kuinka näitä teoreettisia käsitteitä pitää soveltaa käytännössä. Tämä konkreettinen lähetystapa auttoi Neuvostoshakkikoulua tuottamaan huippuluokan pelaajia kuin liukuhihnalta. Botvinnikin mukaan Neuvostoshakkikoulun olemassa olosta voidaan puhua vasta Chigorinin astuttua kuvaan. Chigorin omisti koko elämänsä shakin tutkimiselle ja ”hänelle shakkidogmaattisuus oli täysin vieras käsite” (Lipnistky).











Musta on juuri pelannut b6 ja aikomuksena on ilmiselvästi laittaa painetta valkean "nimzokaksoissotilaaseen": Qa4, Ba6 ja Nc6-a5. Tämä on tyypillinen idea niissä nimzovariaatioissa, joissa valkea sallii c-kaksoissotilaan muodostumisen. Näyttäisi olevan vain ajan kysymys, että c4-solttu siirtyy puupalikoiden hautausmaalle. Alkeellisimpia shakkiperiaatteita (kehitä nappulat nopeasti jne.) dogmaattisesti noudattava pelaaja todennäköisesti pelaisi e3, mutta silloin hänellä olisi ongelmia c4 sotilaan kanssa; Qa4 jne. tai linnoitus ensin.
Pystyykö valkea mitenkään provosoimaan mustaa siirtämään cxd4? Silloin kaksoissotilas muuttuisi suhteellisen vahvaksi keskustasotilaspariksi ja pitkää solttua muistuttava tummaruutuinen lähetti heräisi henkiin. Tämän lyönnin jälkeen daamien vaihto on käytännössä pakollista ja valkealla olisi suuri etu daamittomassa keskipelissä.
Aseman tarkempi tutkailu tuo esiin omalaatuisen seikan - nimittäin sen, että mustan kuningasta ei ole turvaamassa ainuttakaan kevytupseeria; ne istuvat vielä tukevasti lähtöruuduissaan. Lisäksi mustan daami on jumissa daamisivustalla ja hänen kuningasasemansa on jossain määrin heikentynyt f5-siirroon vuoksi. Mustan kuningas olisi siis suurissa ongelmissa, jos valkea pystyisi muodostamaan painetta kuningaslaidalle. Voidaan siis todeta, että mustan kuningasasema on hänen Akilleen kantapäänsä. Ja tunnetun periaatteen mukaan hyökkäys pitää kohdistaa vastustajan heikoimpaan kohtaan. Tämä on kuvion asemassa määräävässä auktoriteetti-asemassa oleva periaate. Siis 11.g4!!.  
Tämä vahva siirto ei kävisi mielessäkään shakkidogmaatikolla. Sehän rikkoo mm. seuraavia periaatteita: 1) kehitä nappulat nopeasti; 2) älä aloita valmistelematonta hyökkäystä; 3) älä heikennä omaa kuningasasemaasi. Nämä periaatteet ovat kuitenkin ko. asemassa epäolennaisia.
Valkean nerokas 11. siirto muuttaa aseman luonteen täysin. Musta ei voi nyt edes uneksia rupeavansa uhkailemaan valkean c4-sotilasta, sillä paine kuningassivustalla kasvaisi sietämättömäksi. Blogini lukijat voivat miettiä, mitä mustan pitäisi pelata, jotta asema pysyisi suurin piirtein kasassa. 

torstai 12. joulukuuta 2013

Stockfish 4 on todellakin loppupelivirtuoosi!

























Testasin Stockfish 4:n analyysipoweria erääseen Kosikovin kirjan loppupeliasemaa, joka hänen mukaansa on täysin toivoton mustalle. Analysoin samaista asemaa muutama päivä takaperin vanhemmalla Komodolla ja se ei ollut asiasta niin varma; näytti vain n. soltun etua. Stockfish 4 näyttää saman tien reilun 1,5 soltun etua eli Kosikov oli nähtävästi oikeassa. Kyseessä on avoin asema lähettiparin kera. Tämän tyyppisiä asemia analyysimoottorit pelaavat käytännössä täydellisesti. Tämä ei luonnollisesti vielä vahvista tämän blogikirjoituksen otsikon todenperäisyytta. Pitänee tehdä lisää analyysivertailuja..

Komodo 5




















Hirviömaisen vahva Komodo 5 on juuri asennettu Mannisläppäriin. Kuten edeltäjänsä, Komodo 5:n positionaalinen "ymmärtämys" on naurettavan kovalla tasolla. Komodo-teamin johtavan shakillisen asiantuntijan GM Larry Kaufmanin mukaan pientä hienosäätöä tehdään koko ajan, Voimme vain kuvitella, kuinka vahva Komodo 30 tulee olemaan! Käytän Komodo 5:n syväanalyysejä tarkastaessani tulevan priyome-kirjan juttuja.

Kaufman totesi seuravaa Komodon TCEC superfinaalivoiton jälkeen:

"Komodo is best at evaluating middlegame positions accurately once the tactics are resolved. Stockfish seems to be best in the endgame and in seeing very deep tactics. Houdini is the best at blitz and at seeing tactics quickly. Rybka is just obsolete; I like to think of Komodo as its spiritual desceendant, since I worked on the evaluation for both, although the rest of the engines are not similar. Fritz is just too far below these top engines to be useful... Komodo’s assessment of positions is its strong point relative to the other top two, Houdini best for tactics, Stockfish for endgames and whenever great depth is required. Both Houdini and Stockfish overvalue the queen, Komodo has the best sense for relative piece values I think. Komodo is also best at playing the opening when out of book very early."


"I am deeply moved by the style of Komodo. In my opinion it's the perfect combination between computer accuracy and human positional understanding. I get the feeling it's taken positional understanding to the next level. After such an impressive performance I am going to test Komodo in my future work, especially in very positional play, and am really looking forward to working with it."
- GM Boris Avrukh
"I am extremely impressed by Komodo's play. I watched and analyzed every game and it was absolutely flawless positional chess, the likes of which has never been seen before by an engine... or human. Komodo clearly outplayed the other programs in the TCEC tournament."
- GM Roman Dzindzichashvili

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Sotilasmuuri f3-e4/f6-e5



















Työkiireet ovat häirinneet shakkiharjoittelua, mutta tällainen asema pisti silmään eräässä avauskirjassa. Valkealla on siirtovuoro ja hänen tulee hyödyntää Nelivitosesta tuttua sotilasmuuri f3-e4 -priyomea pitääkseen aseman tasapainossa. Ei tainnut olla kovin vaikea tehtävä.. :)

maanantai 9. joulukuuta 2013

Smyslovin raskaiden upseerien muodostelma



















Tähän asemaan johtava variaatio pisti silmään ("Smyslov!") eräässä avauskirjassa. Musta on siirtovuorossa ja hän toteuttaa Smyslovin muodostelman. Asema on hieman erityyppinen kuin Nelivitosen esimerkeissä, mutta kyseessä lienee silti puhdasverinen Smyslovin muodostelma. Avrukhin mukaan "The best plan for black".

Ratsun lamauttaminen laitasotilalla

Tässä yksi priyome lisää, mutta en enää jatkossa sisällytä tätä sanaa otsikoihin.



















Valkean siirto.



















Mustan siirto.

PS. Toisessa asemassa oikea siirto olisi luovutus, sillä mustan toinen torni oli unohtunut kuvasta. Oletetaan kuitenkin, että torni on e8-ruudussa.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Isku rajapintaan -priyome



















Tämä asema löytyi eräästä avausteoriakirjasta. Mustalla on siirtovuoro. Iske rajapintaan! "Hitting the junction" on Terekhinin keksinä nimitys. En ole varma suomennukseni optimaalisuudesta.

Sanalle priyome ei ole englannin- tai suomenkielistä vastinetta. Kyseessä on samantyyppinen universaali shakkisana kuin tabia. 

Ylenpalttinen ratsu -priyome



















Mustan siirto.

Bishop cage!

Ratkoin juuri muutamia tehtäviä Kosikovin kirjasta Elements of Chess Strategy.



















Tällainen asema tuli nokan eteen. Musta on siirtovuorossa. Pari sekuntia meni ja kuulan yläpuolelle syttyi hehkulamppu: "Bishop cage! 1..Bxc3! [lähettihäkki] Tämähän on Nelivitosesta. Tsekataan vielä voiko valkea mitenkään vapauttaa lööppäriä häkistä.. f-sotilas ei voi uhrautua kun ei pääse liikkumaan.. entä Bf2-h4? Ei onnistu kun Nf6:n jälkeen voidaan pelata Ng4. Siis 1..Bxc3! 

Lähettihäkki on yksi esimerkki "vanhan liiton" priyomeista. Olen suunnitellut kerääväni kaikki löytämäni priyomit jonninmoiseksi kirjaksi, jota tullaan käyttämään OSS-junnujen "supervalmennuksessa". Uusia Magnuksia rupeaa pukkaamaan ulos kuin liukuhihnalta! :)

PS. Oli näemmä unohtunut valkean toinen torni kuviosta.

lauantai 7. joulukuuta 2013

Mikä ihmeen priyome?

Opin juuri ensimmäisen venäjänkielisen sanan: priyome. Tämä sana tarkoittaa jotain tiettyä shakkitekniikkaa -manoveeria tai -konseptia. Nelivitonen lienee ensimmäinen länsimainen kirja, jossa "kehityneempiä" priyomeja on käyty systeemaattisesti läpi. Neuvostoliiton shakkidominointi osoitti kiistatta, että tämä "vanhan liiton" tapa opiskella shakkia on äärimmäisen tehokasta.

"Alexey Suetin, one of the deans of the Soviet Chess School, said that mastering the priyomes is a key to success." -- Andrew Soltis

Soltisin mukaan Anatoly Terekhin on arvioinut, että mestarit hallitsevat satakunta priyomea, mutta hänen kirjastaan niitä löytyy 45. Ehkä osa näistä on niin alkeellisia, ettei niitä ole Nelivitoseen sisällytetty. Myös Kramnik viittaa kommenteissaan priyomeihin. Tästä lisää huomenna.

PS. Tulen esittelemään blogissani niitä priyomeja, joita ei käydä läpi Nelivitosessa.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

"Toi jamppa kärsii shakkikulttuurin puutoksesta"

Kävin pitkästä aikaa hakkaamassa blixtiä ja peli kulki poikkeuksellisen hyvin. Jatkuva ajalla häviäminen (strategiatutkimisen sivuvaikutus) on näemmä loppunut kuin seinään. Anyway, eräs 5 min peli suhteellisen vahvaa vastustajaa vastaan avautui seuraavasti:

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Nf3 c5 4.e3 cxd4 5.Bxc4 Qc7 6.Qb3 e6 7.O-O dxe3 8.Bxe3 Nf6 9.Nc3 Bd7



















Naureskelin pelin aikana, että tämä jamppaa kärsii shakkikulttuurin puutoksesta. "Tuollainen sotilaanryöstä avauksessa ei voi jäädä rangaisematta." 7..dxe3 -siirtoa pidin täysin naurettavana siirtona. Viittaus shakkikulttuurin puutokseen juontaa juurensa Kasparovin kommentista, kun hänen GM-tasoinen vastustajansa salli temaattisen Rxc3 -uhrauksen sisilialaisessa.

Eräät venäläiset suurmestarit analysoivat pelin jälkeen Alapin sissun g6-variaatiota, ja joku länsimäinen huomautti, että musta voisi voittaa taktisella jipolla kaksi sotilasta heti avauksessa. Venäläinen: "Tätä Kasparov tarkoitti sillä, että  eräät kärsivät shakkikulttuurin puutoksesta."

Kuvion asemassa "valkean murskaava etu" on täyttä deluusiota. Valkea ei pysty hyödyntämään kehitysetuaan ja sotilas on sotilas! Tämä koskee erityisesti keskustasotilaita. Juuri niiden puutteen vuoksi valkea ei pysty avaamaan linjoja ja hyödyntämään kehitysetuaan. Reilun kolmenkymmenen siirron jälleen puolet valkean armeijasta oli Tuonelan joella ja 0-1. Botvinnikin mukaan virheellinen asemaevulaatio johtaa nopeasti suuriin ongelmiin. So true!

"There are two supreme, overriding principles of the opening. If one side violates the principle of mobilizing peaces as fast as possible, it can only be for sake for implementing the other key principle - that of centre - in a specific situation."
-- Isaac Lipnitsky


tiistai 3. joulukuuta 2013

Pump Up Your Rating ja padlock




















Hermansson kehui viikonloppuna Pump Up Your Rating -kirjaa, joten vilkaisin kustantajan nettisivulta näytepätkän. Heti pisti silmään asemassa nro 11 Nelivitosesta tuttu padlock -tekniikka; oikeat siirrot löytyivät välittömästi. Kirjoittaja mainitsee oppineensa tämän idean Petrosianin pelistä, jossa Tigran toteuttaa saman idean vaihtovärein. Samainen asema on myös Nelivitosen ensimmäinen esimerkki padlock -tekniikasta. Nelivitosen opit jäävät hyvin mieleen, mutta nähtäväksi jää, ovatko ne "mielessä" vielä muutaman vuoden päästä..


















Nelivitosella tarkoitetaan siis alla näkyvää opusta. Uskallan väittää, että motivoinut 1500-seloinen junnu nousee muutamassa kuukaudessa tasolle n. 1800-1900, jos hän tutkii huolellisesti ja ajatuksen kanssa Nelivitosen ja Lipnitskyn. Toki avauksia ja loppupelejä pitää myös tutkia siinä ohessa. 

Time to get serious!

Nyt lähtevät tilaukseen kaikki osat Aagardin tuoreesta Grandmaster Preparation -kirjasarjasta. Näitä tehtäviä kun rupeaa työstämään muutaman tunnin päivässä niin luulisi siirtyvän tehokkaasti mukavuusalueen ulkopuolelle --> elo-luku hirveään nousuun. Ajattelin ratkoa kaikki tehtävät ihan oikealla laudalla Carlsen -tyyliin.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Analyysimoottoreiden shakkikuninkuus katkolla

Komodo-Stockfish Superfinal parhaillaan menossa täällä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Houdini on pullahtanut TCEC:n Superfinaalista.

Alla asema pelistä Houdini-Stockfish. Musta alkaa ja raatelee valkean absoluuttisen epäinhimisellä tavalla. Humaanipelaaja olisi saattanut tipahtaa tuolilta.. :O