tiistai 24. joulukuuta 2013

Komodo ja Stockfish lukevat Kosikovin strategiakirjaa




















Komodo: Bro, lueskelen tässä Kosikovin kirjaa Elements of Chess Strategy ku ei oo jouluaattona parempaakaan tekemistä. Pätevän näkönen läpyskä, mut on toi ihmiskunta kyllä jälkeenjäänyttä..

Stockfish: No?

K: Tässä yks esimerkki, jolla opetaan puolustautumista lähettiparia vastaan loppupelissä:



















K: Kirjassa todetaan, että mustalla on epäilemättä etua, mutta valkealla realistisia mahiksia pitää remi, sillä hänellä ei ole sotilasheikkouksia. Valkean pitää vain työstää ratsuille hyvät tukikohdat keskustan läheisyydestä. Euwe -niminen klubipelaaja formuloi aikoinaan säännön, jonka mukaan laitasotilaat soveltuvat parhaiten ratsutukikohtien tukemiseen, sillä niiden eteneminen aiheuttaa aina vain yhden ruutuheikkouden. Ihmiskunnan mukaan oikea suunnitelma on siis a4 ja sitten ratsulla loikataan c4:ään.

S: Konsepti on ihan okkei, mutta tässä nimenomaisessa asemassa a4 vaikuttaa epätarkalta siirrolta; b4:n heikennys näyttää lisäävän mustan etua. Valkean d3-solttu jää heikoksi.

K: Ei ihmiset sitä näe. Ne ajattelee, että musta ei voi hyödyntää b4: n heikentymistä, kun musta ei voi loikkia sinne ratsulla. Kosahtaako toi d-solttu about kymmenen siirron päästä?

S: Vaikea sanoa.. mutta valkealla on tuskainen puolustautuminen edessä.

















Jouluaaton shakkipähkinä: Keksi mustalle yllättävä vastaus siirtoon 1.a4.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti