maanantai 16. joulukuuta 2013

Hyperavausteoriaa according to Komodo & Stockfish



















Modernit analyysimoottorit ovat jo kehittyneet niin vahvoiksi, että monet ihmiskunnan luomat avausteoriittiset pääjatkot natisevat liitoksistaan. Kuvion asema ei ole avausteoriittisesti tärkeä. Päädyin sitä analysoimaan sen vuoksi, että halusin testata tuoreiden engineiden positionaalista ymmärtämystä. Ihmiskunta on näyttänyt toteen, että valkean pitää paria siirtoa aiemmin lyödä d5:een sotilaalla, mutta enginet poikkeuksetta haluavat lyödä lähetillä. Komodolta menee enää parisen minuuttia tajuta, että exd5 is the way to go. Anyway, rupesin huvikseen tsekkailemaan, mitä tapahtuu, jos d5:een otetaan sittenkin lähetillä. Nyt se lähetti on pussissa, mutta valkealla on hyökkäyksen poikanen kunkkusivustalla. Valkean pitää löytää paras tapa uhrata lähettinsä, kun taas mustan pitää vastaavasti ottaa uhraus vastaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Suoraviivainen gxh5 ei ole riittävä; mustan puolustus pitää. Toki valkealla on kompensaatiota ja mustan asemaa on vaikea puolustaa lähipelissä. Enginet eivät kuitenkaan lainkaan huomioi tällaisia näkökohtia. Heille asemaevaluaatio on puhdasta matematiikka, jossa ei ole mukana hiventäkään psykologiaa.

Komodon ja Stockfishin analyysit näyttäisivät osoittavan, että paras siirto valkealle on 18.Ba8 ja musta vastaa 18..d5. Kuvaruudulle tulee jo sellaisia jatkoja, ettei ihmiskunnan kannata edes yrittää tajuta kaikkia yksityiskohtia. Antaapa olla.. :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti