torstai 26. joulukuuta 2013

Lähettipari loppupelissä – Osa 1: Intro

On päivänselvää, että lähettipari tarjoaa merkittävän edun avoimessa asemassa. Lähettipari on usein myös puoliavoimissa asemissa vahvempi kuin ratsupari tai ratsu plus lähetti. Lähettipari voi tarjota etua myös suljetussa asemassa, jos vastustajan ratsulle/ratsuille ei löydy hyviä tukikohtia keskustan läheisyydestä.

Lähettiparin tarjoama etu on erityisen kouriintuntuvaa asemissa, joissa sotilasstruktuuri on epäsymmetrinen, ts. vapaasotilaita on – tai niitä on mahdollista muodostaa - vastakkaisille sivustoille.

Jos vastustajalla on ratsu plus lähetti, keskeinen strategia on aktivoida sitä lähettiä, jolle ei löydy enää vastinparia.

Avoimissa asemissa lähettiparin etu on lähes aina yhden terveen sotilaan arvoinen – tietyissä tilanteissa arvokkaampikin. Modernit suurmestarit ovatkin usein valmiita uhraamaan sotilaan lähettiparin aktivoimiseksi tai menemään yksikertaiseen lähettipari vs. ratsupari -loppupeliin sotilaan häviöllä. 

Viimeisenä ohjenuorana mainittakoon lähettiparillisiin loppupeleihin liittyvä kummallisuus. Toisin kuin muissa loppupeleissä, sotilaiden vaihtaminen ei useinkaan vie peliä lähemmäs remiä, sillä lähetin vahvuus suhteutettuna ratsuun kasvaa laudan tyhjentyessä.

Kasparov ja lähettipari

Kasparov oli todellinen lähettiparitaituri; hänen peleihinsä viitataan usein shakkioppikirjojen lähettipariluvuissa. Alla oleva asema on pelistä Kasparov – Smyslov (kandidaattimatsin 9. peli). Kommenttini perustuvat lähinnä Kasparovin julkaisemiin analyyseihin ja selostuksiin. Enginet hyödyntävät lähettiparia avoimissa asemissa lähes täydellisesti, joten niitäkin tuli konsultoitua.   



















Ensisilmäykseltä mustan asema vaikuttaa pelikelpoiselta, mutta todellisuudessa valkealla on massiivinen etu. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Stockfish DD arvioi kuvion aseman saman tien lähes voittoasemaksi (n. +1,20-1,30).

Valkean murskaavan edun takaavat 1) aktiivinen lähettipari; 2) tukikohtien puuttuminen vastustajan ratsulta; 3) sotilasenemmistö keskustassa ja 4) avoin b-linja. Valkean kaksoissotilas on pikemminkin vahvuus kuin heikkous. 

Muutaman siirron kuluttua asema näytti tältä. Huomaa tyypillinen priyome f3-e4, jolla ratsun mobiliteetti rajoitetaan minimiin. 



















"Rohkenen arvioida, että kuvion asema on valkean voitto parastakin puolustusta vastaan." 
(Kasparov). 

Valkea on juuri pelannut Rb2, joka on alku seuraavanlaiselle voittostrategialle: 1) vaihdetaan alkuun yksi tornipari pitäen samalla d-linja kontrollissa; 2) edetään kunkkusivustan sotilailla niin pitkällä kuin mahdollista; 3) mustan on pikapuolin pakko vaihtaa myös jäljelle jäänyt tornipari ja valkean pitkälle edenneet kunkkusivustan sotilaat takaavat voiton syntyvässä kevytupseerien loppupelissä.

Kasparov toteutti tämän strategian absoluuttisella tarkkuudella (1-0). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti