sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kehitysetu ja keskustavastaisku

Kirjoitin aiemmassa keskustavastaiskua käsittelevässä kirjoituksessani seuraavasti:

Jos pelaajalla on vähäinenkin kehitysetu, vastaisku keskustassa voi olla hyvin tehokas, vaikka vastustaja olisi selvästi vahvempi keskustassa. 

Yksi mielenkiintoinen sovellus tästä prinsiippelistä. Oletetaan, että olet jo kehittänyt kaikki nappulasi, mutta vastustaja tarvitsee kaksi tempoa taputella kehityksensä pakettiin; yleensä upseerin siirto plus linnoitus. Tällaisissa tilanteissa upseerin uhraus keskustaan on usein hyvin tehokas – puolustautuminen on poikkeuksellisen vaikeaa lähipeleissä.

Alla kaksi hämmästyttävän samankaltaista esimerkkiä Spielmannin peleistä.






































Molemmissa asemissa on mustan siirtovuoro ja valkea on kahden temmon päässä saattaa kehityksensä loppuun. Lukijat voivat pähkäillä upseeriuhrauksen jälkeisiä jatkoja. Lienee kaikille selvää, että ensimmäinen siirto on keskustasotilaan eteneminen. Kaikki Lipnitskyä tutkineet tietävät, että kun uhrataan materiaalia aloitteen ottamiseksi, tarkoituksena on etsiä jatkoja, jotka kasvattavat aloitetta. Alkuun ei siis pidä tavoitella materiaalin restaurointia. Jos vastustaja tarjoaa materiaalia takaisin, siitä on yleensä syytä kieltäytyä, jotta aloitetta saadaan kasvatettua.

Seuraavaksi sovella Lipnitskyn oppeja tähän asemaan.



















Mustalla on aloite, mutta se haihtuisi nopeasti passiivisilla siirroilla. Eli upseeri uhrataan keskustaan aloitteen ylläpitämiseksi. Ja muista, että alkuun ei pidä tavoitella materiaalin restaurointia.

1 kommentti:

  1. Kolmannessa tilanteessa houkuttelee heti Nxd5 exd5 Rxc3 Qxc3 e4. Harmillisesti valkea näyttää kyllä selviävän tilanteesta omien laskujeni mukaan.

    VastaaPoista