perjantai 15. marraskuuta 2013

Ovatko torniloppupelit Anandin Akilleen kantapää? Osa 1 - "Any Russian schoolboy.."

Eräät venäläiset shakkivalmentajat kutsuvat sotilaiden puolustusmuodostelmaa f7-g6-h5 (tai g6-h5) nimellä wave-breaker. Sama koskee tietysti myös valkean vastaavaa muodostelmaa f2-g3-h4 (tai g3-h4). Luonnollisesti sama teema soveltuu myös daamisivustan sotilaisiin (a4-b3-c2, a5-b6-c7), mutta kunkkusivustalla se on selvästi yleisempi. Wawe-breaker -muodostelman tarkoituksena on estää 1) ns. potentiaalisen vapaasotilaan muodostuminen; 2) epäsuotuisa linja-avautuminen; ja/tai 3) vastustajan tilaedun saavuttaminen. Wawe-breaker on hyvin tunnustettu torniloppupeleissä, mutta se toimii hyvin monentyyppisissä asemissa. Palaan tähän teemaan kattavammin lähipäivinä.

Torniloppupeleissä wawe-breakerin hyödyntäminen on täysin must. Jos hyökkääjä siitä huolimatta pelaa f3 ja g4 (oletetaan, että hyökkääjä on valkea), wawe-breakerin ansiosta musta voi saman tien vaihtaa sotilasparin (hxg4) ja hänelle ei jää heikkoa h-sotilasta. 

Alla oleva asema on pelistä Leko-Anand, Linares 2003.Jokainen venäläinen koulupoika olisi pelannut samantien 1..h5!, kuten eräs kommentaattori totesi. Tämä on tietysti liioittelua, mutta veikkasin, että n. 99,99 % suuremestareista olisi pelannut tämän wawe-breaker -siirroon välittömästi. Anand jostain kumman syystä shakkisi d1.stä ja nakkasi sen jälkeen torninsa vapaasotilaan taakse. Leko luonnollisesti vastasi g4! ja mustalla on suuria ongelmia ratkottavanaan. 1..h5:n jälkeen Anand olisi pitänyt remin suhteellisen helposti.

Anand teki lisää epätarkkoja siirtoja ja laudalle muodostui mustan kannalta painajaismainen sotilasmuodostelma.Mustan asema on toivoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti