maanantai 4. marraskuuta 2013

Peliajan tuhlaaminen ”turhien” jatkojen laskemiseen

Molemmissa Joensuun liigapeleissä kulutin turhaan paljon aikaa monimutkaisen variaation laskemiseen – niin monimutkaisen, etteivät edes supervahvat analyysimoottorit ota kunnolla selvää, kumman suuntaan etu lopulta kallistuu. Tämä johti molemmissa peleissä myös massiivisen aikaeron tasoittumiseen ja lopulta molemmin puoleiseen aikapulaan. Ajankulu oli täysin turhaa, sillä molemmissa tapauksissa vastustajalla oli eri siirto valmiina vastaukseksi, ts. nämä variaatiot eivät olisi edes pystyneet ilmestymään laudalle. Ainoa positiivinen asia oli se, että arvioin variaatioissa syntyvät asemat oikein. Ehkä tämä kalkulaatio- ja evaluaatiotyö ei ollut aivan turhaa, jos näistä voisi oppia jotain. Kuvion asema on pelistä Iivosta vastaan.




















Tässä asemassa tuhlasin runsaasti aikaa seuraavan variaation laskemiseen ja erityisesti syntyvän aseman evaluaatioon.  26.Rc7 Rc8 27.Rxd7 Rc1+ 28.Bf1 Ke8 29.Rxd8+ Kxd8 30.Kg2. Vaikutti selvältä, että valkean a-solttu tipahtaa ja arvioin Yusupovin ja Dvoretskyn oppejen mukaisesti, että asema näyttää melko vaaralliselta valkealle (2 kevytupseeria vs. torni ja laitavapari).  




















30.. Rc3 31.a4 Ra3 32.Nc2 Rxa4




















Vaikea sanoa, kummalla on etua. Mustalla on vain yksi solttu ja torni kahdesta kevytupseerista, mutta torni plus laitavapari on tunnetusti vaarallinen yhdistelmä. Yusupov antaa seuraavanlaiset suuntaviivat torni vs. 2 kevytupseeria -loppupelejen evaluaatioon:

1. Keskipelissä kevytupseerikaksikko on yleensä vahvempi kuin torni ja kaksi sotilasta, mutta loppupelissä balanssi siirtyy enemmän tornin suuntaan - jopa torni ja yksi sotilas voivat olla vahvempia kuin kaksi kevyttä.

2. Torni tarvitsee luonnollisesti vapaita linjoja, kun taas kevyet tarvitsevat kipeästi sotilaiden suojaamia stabiileja ruutuja.

3. Jos peliä on molemmilla sivustoilla, lähettipari on luonnollisesti vahvin kevytkaksikko.

Kuvion asemassa valkean kevyillä ei liiemmin ole sotilaiden suojaamia stabiileja ruutuja - ei ainakaan hyödyllisissä paikoissa. Tämä yhdistettynä mustan laitavapariin tekee valkean asemasta hieman kiusallisen. Väittäisin, että mustalla on hieman etua.

Saa kommentoida.. :)

1 kommentti:

  1. Tuo loppuasema näyttää tosi ikävältä valkealle, musta laittaa tornin jonnekin b2:n suunnalle ja juoksuttaa a-sotilasta. En ole varma noiden sääntöjen kattavuudesta - ainakin minulla on perstuntuma että kevyet eivät välttämättä tarvi kovin stabiileja ruutuja kunhan struktuurissa ei ole heikkouksia. Jos aseman saa käännettyä pidemmäksi grindiksi niin kevyet ovat aika vahvoilla.

    VastaaPoista