torstai 17. helmikuuta 2011

Yltiödynaamista shakkia vai käsittämätöntä neroutta? (Kononen - Manninen, Sh-77, 2006)9... b5!? 

Tämä "hirmusiirto" saattaisi ansaita ?! -merkinnän. Pelin aikana pidin sitä vähintäänkin erinomaisena siirtona. Halusin luonnollisesti pelata agressiivisesti valkean heikentyneen kunkkuaseman vuoksi.  Pelin jälkeen muistan pintapuolisesti analysoineeni ko. pelin ja Shredder ei tykännyt tästä siirrosta laisinkaan. Tänään rupesin analysoimaan asemaa uudemman kerran Rybkalla. Kone ei aluksi tykkää siirrosta, mutta kotvan laskettuaan ei pidä sitä enää kovinkaan huonona. Rybka arvioi aseman valkean pieneksi eduksi. 

10. cxb5 Bb7 11. Qe2 O-O?! (11...c5!) 12. d4 valkean selvin eduin, jonka hän realisoikin varsin tehokkaasti (1-0).

Aleksi Wallin totesi viikonloppuna, että saattaisin pärjätä paremmin, jos pelaisin vähemmän "räiskyvällä" pelityylillä. Tänään tulin itsekin siihen johtopäätökseen, että pelaan tosiaakin varsin "räiskyvää" shakkia. Tämän tyyppisiä siirtoja nimittäin löytyi peleistäni useitakin. Itse asiassa niitä esiintyy valtaosassa peleistäni. Juniorina eli siis ennen 15 vuoden totaalista shakkitaukoa pelasin varsin varovaisesti ja harvoin uhrasin edes sotilasta. Muistan myös Pasi Terästin kerran katsoneen muutamia pelejäni ja todenneen, että uhrasin sotilaan jokaisessa pelissä. Ehkä minulla on nykyisin liikaa testoa koneessa?!

Tähän probleemaan (?) on syytä pureutua. Olen hävinnyt melkoisen määrän pelejä yltiödynaamisen paiskomisen vuoksi.

5 kommenttia:

 1. Pitäähän Pohjois-Suomella oma Mihail Tal olla, jatka vaan samaan tyyliin :)

  VastaaPoista
 2. Heh :))

  Ainut vaan, että Tal pärjäsi suht hyvin turauksissa.. toisin kuin minä :(

  VastaaPoista
 3. Tarkalleen ottaen se Pasin havainto sun peleistä siinä turnauksessa taisi olla, että voitit ne pelit, joissa uhrasit sotilaan, ja vastaavasti hävisit ne pelit, joissa ryöstit sotilaan. Autuaampi antaa kuin ottaa.

  Eikös Pohjois-Suomen Tal nimitys annettu jossain yhteydessä Jouni Toloselle.. saatan kyllä muistaa ihan väärinkin.

  VastaaPoista
 4. Jahas.. jos se Terästin kommentti meni näin niin uhrailua voi jatkaa.. muistan tosin itse sen geneerisenä kommenttina.

  VastaaPoista
 5. Tolonenko Tal? Ei nyt mopollakaan mahottomia :)

  VastaaPoista