perjantai 20. joulukuuta 2013

Budapestin gambiitti - Osa 1: IntroBudapestin gambiitti (1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5) on semikorrekti puolustus, jonka pääjatkot johtavat kuvion mukaiseen sotilasstruktuuriin. Valkealla on hyvin joustava struktuuri ja parikin järkevää suunnitelma; hän voi 1) pelata daamisivustalla (hyvin ajoitettu c5, mahdollisesti ensin b4) tai 2) pukata kuningassivuston sotilasenemmistöä eteenpäin f4-f5 tai f4-e4 jne. Mustan struktuuri on absoluuttisen vapaa heikkouksista, mutta soveltuu vain puolustuspelaamiseen. Mustalla ei ole ongelmaupseeria (kuten daamigambiitissa c8-lähetti), mutta hän voi lähinnä siirrellä upseereitaan ja odotella, mitä valkea päättää tehdä sotilasrintamalla.

"Budapestin gambiitti ei tarjoa positionaalista perustaa aktiiviselle pelille", toteaa GM Kiril Georgiev, joka oli aikoinaan tämän planeetan Top 10 -kategoriassa.Kuviossa on tyypillinen Budapest-asema. Georgievin mukaan valkeilla pelaava suurmestari maksaisi anteliaasti, jos saisi tällaisen aseman daamigambiitissa, slaavilaisessa, kuningatarintialaisessa tai muussa suositussa d4-puolustuksessa.

Tässä esimerkki tyypillisestä Budapest-katastrofista.Valkeilla pelannut GM Boris Gulko avasi keskustan siirrolla 20.e5!! ja mustan asema hajoaa pirstaleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti